Slovenija
24 ogledov

Pergam: Ni konkretnih zahtev

Predsednik KSS Pergam Janez Posedi Saša Despot
V sindikalni centrali Pergam so ponovili, da sobotne proteste v luči mnenja, da politika varčevanja ne more prinesti zagona gospodarstva, podpirajo, a se jim zdijo zaradi odsotnosti konkretnih zahtev nezadostni.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi je zavrnil očitke o neenotnosti sindikatov, "o kateri se špekulira na podlagi naše odločitve o tem, da pri organizaciji protestov aktivno ne sodelujemo".

Kot je opozoril, so v Pergamu že večkrat izrazili prepričanje, da politika varčevanja in odsotnost usmerjene gospodarske strategije in politike ne more prinesti zagona gospodarstva, njegovega prestrukturiranja in s tem izhoda iz krize.

V tej luči v Pergamu po njegovih besedah delijo mnenje organizatorjev protestov, da trenutni ukrepi niso pot k razvoju Slovenije. V tem delu tudi podpirajo napovedane sobotne proteste kot legitimno obliko izražanja nezadovoljstva s sprejetimi in predlaganimi ukrepi.

A ob tem menijo, da so demonstracije zaradi odsotnosti konkretnih zahtev nezadostne. "Predlagani proračun s sprejetim načrtom za obsežna odpuščanja bo pomenil bistveno krčenje javnih storitev, katerih uživalci smo vsi državljani, kar bo posledično vodilo v pritiske za privatizacijo teh storitev, hkrati pa se bo zmanjševal aparat, od katerega se pričakuje, da bo v večji meri kot doslej predstavljal trdnejšo oporo in servis gospodarstvu, od česar je odvisno tudi poslovno okolje v Sloveniji," je izpostavil prvi mož sindikalne centrale.

Skladno s tem so v Pergamu prepričani, da bi se bilo na ukrepe v predlaganih proračunih ob upoštevanju dejstva, da o njem ni bil voden nikakršen socialni dialog, treba odzvati ostreje. V naslednjem tednu se bodo tako v njihovih sindikatih odločali o možnosti za stavko, "katere cilj bo vzpostavitev socialnega dialoga o tistih postavkah proračuna za leti 2013 in 2014, ki pomenijo neposredno grožnjo pravicam in položaju javnih uslužbencev", je napovedal Posedi.

Visokošolski sindikat člane poziva na proteste

S sporočilom za javnost se je danes oglasil tudi Visokošolski sindikat Slovenije, ki deluje v okviru Pergama. Njegovi predstavniki so izpostavili, da podpirajo sobotne proteste, in svoje člane pozvali, naj se jih udeležijo in k temu povabijo tudi študente.

Hkrati so opozorili, da se sočasno s pripravami na demonstracije pripravljajo načrti reorganizacij v javnem sektorju, katerih namen so množična odpuščanja brez transparentnih kriterijev.

"Zato podpiramo konkretna prizadevanja Pergama za reaktivacijo pogajalske skupine za javni sektor. Finančni pritiski so že sprožili stihijsko razpadanje sistema javnih uslužbencev, ministrstvo za javno upravo pa je napovedalo novo zakonodajo, ki bo poskušala ta razpad uzakoniti," so poudarili.

"Menimo, da se je treba načrtnemu uničevanju in sočasni privatizaciji javnih storitev zoperstaviti z jasno artikuliranimi zahtevami. Uveljavitve teh zahtev se je treba lotiti na organiziran način in po potrebi s klasičnimi oblikami sindikalnega boja," so dodali.

Komentarjev 1
  • privat 13:06 15.november 2012.

    no pa prikažimo malo demokracije in uprizorimo demonstracije za par ur..in to pod političnim uplivom vlade izza kolisja!! Kot da je sindikat sposoben narediti spremembe??