Slovenija
21 ogledov

Perutnina Ptuj toži Laško

V večini primerov naj bi pri patronatski izjavi šlo zgolj za moralno zavezo daja Žurnal24 main
Perutnina Ptuj toži Pivovarno Laško za dobrih 10 milijonov evrov.

Pivovarna Laško je na svoji spletni strani zapisala, da jim je bila 15. februarja vročena tožba Perutnine Ptuj. Perutnina toži, ker Pivovarna Laško ni v celoti izpolnila obveznosti iz patronatske izjave, ki jo je podpisal nekdanji direktor pivovarne Boško Šrot. V Pivovarni menijo, da zahtevek ni utemeljen, na tožbo pa se bodo odzvali v 30-dnevnem roku.

Po neuradnih informacijah je Perutnina Ptuj dala posojilo Infond Holdingu in Centru Naložbe, Šrot pa je s patronatsko izjavo zavaroval omenjeno posojilo. Ker omenjeni družbi, katerih večinski lastnik je bil Šrot, posojila nista odplačali, se je Perutnina Ptuj odločila za izterjavo odobrenega zneska. Zdajšnje vodstvo naj ne bi bilo seznanjeno z obstojem patronatske izjave, prav tako pa ne pozna okoliščin in poslovnih razmerij med omenjenimi pravnimi osebami, zato menijo, da jim obveznosti ni treba izpolniti.

Pojasnili so, da je patronatska izjava poslovna praksa, ki se je razvila kot institut zavarovanja in reditve obveznosti. "Patronatske izjave so skupni pojem za vrsto nestandardnih posamičnih izjav, ki so od primera do primera različne in katerih vsebina variira. Pri uporabi zakonsko neurejenih institutov je treba ugotoviti, s katerim od zakonsko urejenih institutov jih je mogoče zajeti. Ugotoviti je torej treba pravno naravo patronatske izjave," še navajajo v Pivovarni Laško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.