Slovenija
40 ogledov

Pešci naj bodo vidni

Pešci Shutterstock
V jesenskih in zimskih mesecih so pešci med najbolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu. Prav zato morajo poskrbeti, da bodo vidni.

Megla, dež, sneg in led dodatno poslabšajo prometno varnost med najšibkejšimi udeleženci cestnega prometa. Policija zato opozarja tako vse udeležence v prometu, naj upoštevajo cestnoprometne predpise in poskrbijo za vidnost v prometu ter s tem za lastno varnost.

Vozniki se morajo zavedati, da so pešci ranljiva skupina v cestnem prometu. Zato morajo vozniki pešcem odstopiti prednost, hitrost svoje vožnje prilagoditi razmeram in dosledno upoštevati hitrostne omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, policija voznikom svetuje, naj vozijo še posebej previdno. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Veliko pa lahko k lastni varnosti prispevajo tudi pešci. Pomembno je, da poskrbijo za vidnost. Nosijo na svetla oblačila, odsevne trakova in kresničke. Dosledno morajo upoštevati prometne predpise in cesto prečkati na označenih prehodih za pešce ter hoditi po pločnikih, kjer pa teh ni pa ob levem robu.

Policija bo v prihajajočem času na območju celotne države namenila večjo pozornost preventivnim dejavnostim glede problematike pešcev, poleg tega pa bo izvajala nadzor, kjer bo ugotavljala kršitve voznikov in pešcev. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.