Slovenija
32 ogledov

Pesimizem med direktorji

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Podjetja. Pri nas težje do kreditov kot v Albaniji, Bolgariji ali Romuniji.

 Vsi finančni direktorji, ki so pri nas sodelovali v anketi podjetja Deloitte, ocenjujejo, da trenutno ni primeren čas z prevzemanje večjih tveganj.

"Zagotavljanje likvidnosti in uspešno spopadanje z vedno večjo plačilno nedisciplino so glavni izzivi naših finančnih direktorjev, pojavile pa so se tudi nove prednosti – refinanciranje zapadlih finančnih obveznosti, financiranje novih poslov in obratnega kapitala ter omejen obseg investicij," je povedal glavni analitik ankete v Sloveniji Andrej Koprivec. V pogovorih so ugotovili, da podjetja težko dobijo nove kredite in bančne garancije za nove posle, zato menijo, da se kreditni krč še poglablja. V primerjavi s preostalimi državami je po mnenju finančnih direktorjev pri nas najtežje dobiti nove kredite (87 odstotkov jih ocenjuje, da niso dosegljivi).

Slovenski direktorji so v celoti in po posameznih segmentih najmanj optimistični med vsemi evropskimi kolegi, vseeno pa so bili letos manj pesimistični kot novembra lani; 27 odstotkov jih je bilo tokrat zmerno optimističnih.

Letos zagotovo nič bolje

Nobeden od vprašanih direktorjev pa ne pričakuje, da bi letos imeli rast ali umirjeno rast; slaba tretjina pričakuje stagnacijo, večina pa recesijo. Kar 80 odstotkov jih je ocenilo, da se bo brezposelnost letos še povečala. "Če ljudje, ki so najbolje obveščeni o finančnem stanju v podjetjih, nimajo zaupanja, je zelo težko pričakovati, da se bo zgodil čudež, da se bo začelo graditi tovarne in ustvarjati nova delovna mesta," je dejal predsednik uprave Deloitta pri nas Yuri Sidorovich.

Komentarjev 1
  • joc2013 15:42 05.julij 2013.

    Še dobro, da ne dajo kreditev, ker potem bi samo še bolj zadolženi in še več stečajev. Nikogar še nisem slišal, kaj bi novega proizvajal, če bi imel denar.