Slovenija
36 ogledov

"Pesticidi ne morijo čebel"

"Na podlagi prijav zaenkrat nismo zabeležili povezave med nepravilno rabo FFS in Žurnal24 main
Čezmerno škropljenje ogroža naravo in ljudi. Delo inšpekcij pomanjkljivo in nezadostno, opozarjajo na Zvezi ekoloških gibanj Slovenije. Na inšpektoratu to zanikajo. Pesticidi ne morijo čebel, dodajajo.

"Vsaj dvakrat ali trikrat na leto opozarjamo pristojne institucije, vendar ne opažamo pozitivnih premikov, ne ostrejših ukrepov," nam je včeraj zatrdil Karel Vidič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije, in dodal, da je delo inšpekcijskih služb pomanjkljivo, poleg tega jih je tudi premalo in ne opravljajo zakonsko predpisanih dejavnosti, saj so premalo aktivni na terenu.

Glede na število pregledov je ugotovljenih kršitev razmeroma malo.
Primož Marolt

In odgovor ...
"Trenutno dela v kmetijski inšpekciji 35 inšpektorjev v osmih enotah in 23 izpostavah. Plan dela in število pregledov je prilagojen analizi tveganja, za posamezno območje," nam je v odgovoru zapisal mag. Primož Marolt iz inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano.

Marolt nadaljuje, da inšpekcijski pregled obsega pregled naprav, evidenco uporabe, skladiščenje fitofarmacevtskih sredstev (FFS) in ravnanje z odpadnimi FFS, usposobljenost uporabnika fitofarmacevtskih sredstev. "Za potrebe zavarovanja dokazov pa se na ostanke pesticidov, težkih kovin in nitratov jemljejo tudi vzorci tal, kmetijskih pridelkov, vegetacije in čebeljih mrtvic," dodaja.

Leta 2009 ...
- 4096 pregledov pridelave varne hrane
- narejen monitoring 280 vzorcev pridelkov
- 120 pregledov tal na vodovarstvenih območjih in priobalnem pasu

Kazni od 400 do 12 tisoč evrov
Po zakonu o FFS se z globo od 400 do 800 evrov za prekršek kaznuje posameznika, če pridela pridelek s preseženo predpisano mejno vrednostjo ostankov FFS ali če ne uporabi FFS na predpisan način v odnosu do okolja. Za enak storjeni prekršek se z globo 800 do 20 tisoč evrov kaznuje pravno osebo; z globo 400 do 12 tisoč evrov se za prekršek kaznuje samostojnega podjetnika posameznika;  z globo 200 do dva tisoč evrov se za prekršek kaznuje odgovorno osebo pravne osebe in samostojnega podjetnika posameznika.

Pesticidi ne morijo čebel!
"Na podlagi prijav zaenkrat nismo zabeležili povezave med nepravilno rabo FFS in zastrupitvijo čebel," poudarja Marolt in doda, da je letos kmetijska inšpekcija obravnavala šest prijav zaradi padca čebel.

"Rezultati analiz mrtvic in cvetnega prahu so v enem primeru pokazali na verjetno nepravilno rabo akaricidov pri zdravljenju čebel, v dveh primerih so bili padci čebel minimalni in ni bila dokazana vzročna povezava med pesticidi in čebelami, v treh primerih pa preiskave še trajajo," konča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.