Slovenija
17257 ogledov

Pestra srednjeročna napoved: Od snega do 20 stopinj

Mraz Profimedia
Kakšno vreme nas čaka do sredine februarja?

Agencija za okolje za ponoči napoveduje pretežno jasno vreme, zjutraj bo ponekod po kotlinah možna megla. "Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do -1, ob morju okoli dve stopinji Celzija," pišejo pri Arsu.

Jutri bo pretežno jasno. "Pihati bo začel jugozahodnik," napovedujejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do 13 stopinj Celzija."

V petek bo na Primorskem zmerno do pretežno oblačno, drugod še večinoma sončno. "V soboto bo v zahodnih in osrednjih krajih oblačno, ponekod na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo," pišejo pri Arsu. "Na vzhodu bo delno jasno. Še bo pihal jugozahodni veter."

Nad severno Evropo je več ciklonskih območij, nad zahodnim Sredozemljem pa šibek anticiklon. S severozahodnimi vetrovi v višinah k nam priteka dokaj suh zrak.

Od 2. do 7. februarja

V nedeljo in ponedeljek bo nad južno polovico Evrope vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, preko severnega Atlantika in severne Evrope pa se bodo proti vzhodu pomikala ciklonska območja ne bodo bistveno vplivala na vreme pri nas. "V torek in sredo se bo nad jugozahodno Evropo predvidoma odcepilo obsežno ciklonsko območje, povečala se bo možnost za prodor hladnega zraka nad srednjo Evropo in severno Sredozemlje," napovedujejo pri Arsu. 

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Do torka bomo še pod vplivom jugozahodnih vetrov. "Nad zahodno polovico Slovenije bo prevladovalo oblačno vreme, tam bo občasno lahko rosilo ali rahlo deževalo," še pišejo pri Arsu. "Na vzhodu bo suho z nekaj sonca. Vetrovno in toplo bo. Med torkom in sredo nas bo predvidoma prešla vremenska fronta s pogostimi padavinami, ohladilo se bo. V nadaljevanju tedna bo suho in občutno hladneje."

Štirje zimski dnevi in otoplitev

Portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da lahko, kar se tiče daljšega obdobja zimskega vremena prvo polovico februarja odpišemo. "Včeraj je bilo nekoliko več dežja," pišejo pri Ciklon.si in dodajajo, da bo Slovenija v nadaljevanju nekaj dni pod vplivom afriškega anticiklona. "Od jutri do 4. februarja bo pihal JZ veter, ki bo občasno okrepljen. Zaradi vetra bodo precej topla jutra, čez dan pa se bo segrelo do 15 stopinj Celzija. Še toplejša advekcija subtropskega zraka sledi v ponedeljek in torek, ko bi se ponekod v južni in vzhodni Sloveniji lahko segrelo do 20 stopinj."

V sredo sledi prehod vremenske fronte in močna ohladitev. "Verjetno bo nastal nad Genovskim zalivom sekundarni ciklon, ki se bo hitro pomaknil mimo osrednje Italije proti Črnemu morju," napovedujejo pri Ciklon.si. "Ob tem se bo močno ohladilo in meja sneženja bi se lahko hitro spustila do nižin." Ker je do takrat še en teden, ta napoved glede snega ni zanesljiva, je pa gotovo, da nas čakajo, vsaj kar se tiče temperatur, štirje bolj hladni dnevi, čemur zelo verjetno sledi postopna otoplitev z azorskim in subtropskim anticiklonom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.