Slovenija
276 ogledov

Pet evrov preveč le za opozorilo

slovenija 09.10.13, Davcna uprava, utaja davkov, neplacevanje davkov, davki, Piz Anže Petkovšek
Durs ukrepa. Zaradi petih evrov preveč v blagajni 1.200 evrov globe. Durs ne ukrepa. Podjetje ima že eno leto blokirane račune, a še vedno zaposlene delavce.

Bralka – njeno ime hranimo v uredništvu – bo morala skupaj z lastnikom podjetja plačati 1.200 evrov globe, ker je davčna inšpekcija pri nadzoru ugotovila, da je v blagajni pet evrov preveč. Na Davčni upravi RS (Dursu) so pojasnili, da čeprav je razlika med stanjem v blagajni in prešteto gotovino minimalna, gre za kršitev materialnega predpisa, kar pomeni, da je zavezanec storil prekršek.

Zakon o prekrških davčnim inšpektorjem omogoča, da lahko prezrejo prekršek oziroma ne izdajo odločbe o prekršku, "če gre za prekršek neznatnega pomena, posebne okoliščine, nizka stopnja odgovornosti ali storilčeve osebne okoliščine pa kažejo, da postopek ne bi bil smiseln", so dodali na Dursu. Poudarili so, da lahko inšpektor prekršek prezre oziroma kršitelja le opozori, če sta izpolnjena oba pogoja: če je bil prekršek storjen v okoliščinah, ki ga delajo posebno lahkega in zmanjšujejo njegovo težo, ter če pri tem ni oziroma ne bo nastala škodljiva posledica ali je ta neznatna.

Niso plačani po številu glob

Na vprašanje, koliko glob so inšpektorji napisali zaradi razlike manj kot deset evrov, na Dursu niso odgovorili, ker take statistike ne vodijo. Smo pa v Žurnalu24 že pisali, da so gostinko oglobili z 800 evri, ker se pri eni od natakaric stanje ni ujemalo za tri evre in pol. "Inšpektorji ne upoštevajo ne pojasnil, da gre za napitnino, ne tega, da je prišel stalni gost danes poravnat račun, ki ga včeraj ni mogel, ker ni imel denarja," je takrat razložila gostinka.

Na Dursu so na te očitke odgovorili: "Želimo poudariti, da opažamo vse (pre)več primerov, ko zavezanci javno razlagajo ugotovitve davčnega organa, pri tem pa ne navedejo vseh dejstev in okoliščin. Navajajo le tiste, ki so njim v prid, pri tem pa 'pozabijo' navesti tudi vse preostale." Dodali so, da se te okoliščine pogosto razlikujejo od stanja, ki ga ugotovijo inšpektorji. Vendar imamo v uredništvu zapisnik o davčnem inšpekcijskem nadzoru, ki so ga opravili pri bralki, v katerem drugi prekrški oziroma okoliščine niso zapisane, iz česar je mogoče sklepati, da so jo oglobili le zaradi razlike petih evrov.

Davčni inšpektorji niso plačani po številu in višini glob, ki jih zaračunajo davčnim zavezancem, so dejali na Dursu: "Prav tako niso prejeli navodil, naj izrekajo najstrožje kazni."

Blokirani se znajdejo

Po drugi strani se je nedavno zgodil tragičen obračun v podjetju, ki ima že več kot eno leto blokirane bančne račune, kljub temu pa je imelo konec lanskega leta 16 zaposlenih. Zanimalo nas je, kako lahko v takih okoliščinah sploh še plačuje zaposlene, prispevke zanje, nabavlja blago in podobno. Na Dursu konkretnega primera niso komentirali, prav tako nimajo podatkov o tem, koliko takih podjetij je obiskala davčna inšpekcija, a zatrdili so, da jih ta "intenzivno preverja". Dodali so, da podjetja v takih primerih poslujejo z gotovino, prek neprijavljenih računov v tujini ali s kompenzacijami. Ker tako res ne morejo poravnati prispevkov za delavce, jih Durs v ugotovljenih primerih prijavi tudi delovni inšpekciji. Letos so za taka podjetja predlagali 75 stečajev, še 50 jih bodo, ko bodo imeli denar za plačilo predujmov za začetek stečajnih postopkov.

Komentarjev 6
  • smejka 18:07 05.november 2013.

    Oblast in "oblast" izziva in dočakala bo poplačilo...drugače pač ne bo moglo bit

  • YASSIR 13:00 05.november 2013.

    Zanimiva povezava če koga zanima katera delnica je v 5 letih pridobila več kot 10000%pojdite na spodnji linkhttp://www.denarinfinance.com/?page_id=36in na vrhu tabele stolpec 5L kliknite na puščico navzdol

  • Avatar čavez
    čavez 08:26 05.november 2013.

    Slovenska lopovska politična klika na zadnjem plenjenju prebivalstva.