Slovenija
32 ogledov

Pet let tirne vzpenjače na Ljubljanski grad

Vzpenjača na ljubljanski grad. Saša Despot
Vzpenjača na Ljubljanski grad praznuje pet let obratovanja. Do zdaj je prepeljala že več kot milijon obiskovalcev.

Tirna vzpenjača na Ljubljanski grad je svoje prve potnike popeljala 28. decembra 2006, točno pet let kasneje pa ob zgornji postaji vzpenjače na gradu pripravljajo kratko slovesnost.

Leto rekordov

Lani so sicer na grad pripeljali milijontega potnika. Letos avgusta so s 44.485 pripeljanimi potniki zabeležili mesečni rekord, dnevni rekord pa so dosegli 20. avgusta, ko so na grad pripeljali 2137 potnikov. Na začetku tega leta je z vzpenjačo začel upravljati Javni zavod Ljubljanski grad, do danes pa so zabeležili večji obisk gradu in uporabo vzpenjače, kar pripisujejo uvedbi enotne vstopnice in novemu ceniku. Ta je prinesel nove, nižje cene za turistične oglede na gradu in družinsko vstopnico, ki za dva odrasla in do tri otroke stane 15 evrov.

Povrnitev v 40 letih

Začetki so bili bistveno manj obetavni – vzpenjača je v prvem letu obratovanja pridelala skoraj 290 tisoč evrov izgube, z njo pa se je prepeljalo 275 tisoč potnikov. Gradili so jo kar šest let, njena investicijska vrednost (oziroma vrednost projekta) pa je znašala 7,2 milijona evrov. Direktor prvega koncesionarja vzpenjače Festivala Ljubljana Darko Brlek je ob odprtju napovedal, da se bo investicija povrnila v 40 letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.