Slovenija
27 ogledov

Pet na dan ne prežene raka

Sadje ima manj blagodejnih učinkov kot zelenjava. (Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Uživanje večjih količin sadja in zelenjave ima majhen učinek pri preprečevanju raka. Pomemben je celoten življenjski stil.

V raziskavi 500 tisoč Evropejcev so znanstveniki ugotovili, da načelo "pet na dan" pomaga pri preprečevanju raka le v približno 2,5 odstotka primerov, piše BBC. Pri moških je ta odstotek znašal 2,6 in pri ženskah 2,3 odstotka. Svetovna zdravstvena organizacija je sicer že leta 1990 razglasila, da pet porcij sadja in zelenjave na dan pomaga preprečevati raka.

V najnovejši raziskavi, v kateri je sodelovalo 10 držav, so upoštevali tudi druge dejavnike, kot sta kajenje in telesna vadba. Raziskovalci so ob tem poudarili, da ne morejo izključiti možnosti, da je bilo majhno zmanjšanje tveganja za raka manjše tudi zaradi dejstva, da so ljudje, ki so običajno jedli več sadja in zelenjave, nasploh živeli bolj zdravo.

Niso povsem brez učinka
Znanstveniki so ugotovili tudi, da nekatere snovi v posameznih vrstah zelenjave, kot sta paradižnik in brokoli, dejansko pomagajo zavreti določene vrste raka. Poleg tega pa so odkrili še, da je zelenjava bolj blagodejna kot sadje, največ pa z uživanjem "pet na dan" pridobijo redni pivci alkohola.

Ob tem avtorji raziskave poudarjajo, da je zdrava prehrana ključna pri varovanju pred kardiovaskularnimi obolenji ter da je najboljša obramba pred rakom zdrav življenjski slog, ki ne vključuje kajenja in pretirane porabe alkohola, redno gibanje, zdrava prehrana ter izogibanje dolgotrajnemu sončenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.