Slovenija
26 ogledov

Pet tisoč za domoljubne

V Mestni občini Ljubljana posebnega pravilnika in evidence domoljubnih društev n Žurnal24 main
Sredstva. V Kamniku poseben pravilnik za sofinanciranje domoljubnih društev.

Letos bo kamniška občina domoljubnim društvom namenila 5.500 evrov sredstev iz proračuna. Posebej za to vrsto društev so marca sprejeli pravilnik o financiranju, do poletja pa bodo objavili razpis, s katerim bodo sredstva razdelili, je povedala Liljana Juhart Mastikosa z Občine Kamnik.

Del je domoljubna vzgoja
Po njenih besedah med domoljubna društva spadajo tista, ki vključujejo prostovoljno delo, informirajo in svetujejo svojim članom ter vključujejo domoljubno vzgojo in obujanje tradicije. Poleg tega vključujejo skrb za spomenike in spominska obeležja ter spodbujajo k strpnosti in nenasilju.

Ne vedo, koliko jih je
Številke. Koliko domoljubnih društev je v Kamniku in za katera gre, na kamniški občini še nimajo podatkov. Informacije o tem bodo imeli po končanem razpisu za sofinanciranje omenjenih društev.

Kamniška občina sofinancira programe in projekte, ki so vnaprej načrtovani. “Ker pa se med letom številni posamezniki, društva in drugi pravni subjekti obračajo na občino za pomoč pri izvedbi prireditev, programov in projektov, ki jih praviloma ni bilo mogoče načrtovati vnaprej, je bilo treba zagotoviti pravno osnovo tudi za take primere,” je kot razlog za pravilnik o domoljubnih društvih navedla Juhart Mastikosova.

Težava z opredelitvijo
“V Mestni občini Ljubljana (MOL) nimamo posebnega pravilnika in tudi ne posebne evidence domoljubnih društev ter s tem povezanih kriterijev,” pa so odgovorili na MOL. Kot pravijo, bi pri pripravi pravilnika o takšnih društvih verjetno naleteli na problem, katera društva niso domoljubna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.