Slovenija
28 ogledov

Peta obletnica Drnovškove smrti

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Danes mineva pet let od smrti nekdanjega predsednika države in dolgoletnega premiera Janeza Drnovška. Njegovi politični sopotniki ga opisujejo kot odličnega organizatorja političnih procesov in človeka odločitev z izjemno avtoriteto.

Ob peti obletnici smrti so se Janeza Drnovška med drugim spomnili v Gibanju za pravičnost in razvoj. Njegovemu spominu so se poklonili v petek na predvečer obletnice na spominskem večeru v ljubljanski knjigarni Konzorcij.

"Država takega človeka ta hip zelo potrebuje"

Predsednik gibanja Stane Pejovnik je na slovesnosti v Zagorju ob Savi povedal, da Slovenija takšnega človeka, kot je bil Drnovšek, ta hip zelo potrebuje.

Kot je dejal Pejovnik, je bil Drnovšek moder, preudaren in odločen, nikoli prehiter. Če je kdo videl daleč naprej, je to bil po Pejovnikovi oceni zagotovo Drnovšek, ki je bil ustanovitelj Gibanja za pravičnost in razvoj. Gibanje danes šteje približno 3000 članov.

Brglezova na grobu Drnovška | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Vodja kabineta predsednika republike Alja Brglez je že včeraj v imenu predsednika republike Boruta Pahorja položila venec na grob Janeza Drnovška.

Školc: Pri Drnovšku je treba ceniti njegove pretehtane odločitve

Drnovšek je dolga leta vodil tudi LDS, stranko, ki je nastala iz ZSMS. Njegov predhodnik v vodstvu stranke je bil Jožef Školč, ki je tudi pozneje ostal njegov politični sopotnik. Ob obletnici Drnovškove smrti je poudaril, da je pri njem treba ceniti zlasti njegove pretehtane odločitve.

Prvi predsednik vlade, danes pa evropski poslanec Lojze Peterle ima najlepši spomin na zadnje srečanje z Drnovškom jeseni 2007. Kot je pojasnil Peterle, sta se tedaj pogovarjala predvsem o etiki v politiki.

"Bil je človek odločitev"

V zadnji Drnovškovi vladi je kot državni sekretar na šolskem ministrstvu z njim sodeloval tudi rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik, ki je poudaril, da je bil Drnovšek "človek odločitev". Ob ustanovitvi Gibanja za pravičnost in razvoj je Drnovšek vodenje zaupal prav Pejovniku, ker da ne bo podlegal političnim pritiskom in se bo dobro ujel z mlajšo generacijo.

"Napreden, izkušen in vizionarski politik"

V LDS so ob tej priložnosti zapisali, da je bil Drnovšek napreden, izkušen in vizionarski politik, ki je Slovenijo popeljal na pot demokratične evropske države, članice EU in zveze Nato. Pečat, ki ga je pustil v slovenskem političnem in družbenem prostoru, po mnenju LDS ne bo nikoli pozabljen.

Komentarjev 27
  • izvedenec 09:08 24.februar 2013.

    Zvona, tvoj vzornik Drnovšek, te je lepo vzgojil

  • privat 08:10 24.februar 2013.

    G.Drnovšek...brez tebe pač ne znajo voditi države! Pustil si za sabo same lopove v političnih krogih.

  • titty 17:25 23.februar 2013.

    Izvedenec, ti ne veš niti kje je in kaj pomeni Darfur!Sicer pa si in boš ostal IDIOT!