Slovenija
84 ogledov

Petanu državni milijoni

Bojan Petan (Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Povezave. Državni sklad z devetimi milijoni kreditira Bojana Petana. Imenovanje šefice sklada ustavljeno.

Ljubljana. Ministrica Darja Radić namerava danes vladi predlagati, naj za vršilko dolžnosti direktorja sklada za razgradnjo NEK znova imenuje Ksenjo Žnideršič Planinc. Po neuradnih informacijah zato, ker ji krivda za sporne odločitve še ni bila dokazana.

Kaj je narobe z Delom prodajo?
Lastništvo. Kupili so obveznice zasebnega podjetja, čeprav naložbena politika predvideva le obveznice večjih podjetij, ki so v pretežni državni lasti.

Cena. Julija je nekdo podoben paket obveznic kupil za 6,9 evra, sklad je zanje plačal 9,8 evra. Zelo verjetno jih je junijski kupec prodal skladu, ki mu je s tem omogočil skoraj milijon evrov zaslužka. Finance so ob izdaji pisale, da bi bile obveznice zaradi tveganja zanimive, če bi se prodajale po 6 in ne (takrat) deset evrov.

Donos. Do dospetja znaša 2,16 odstotka. NLB je svoje obveznice prodajala s 6,25-odstotno letno obrestno mero. Nelikvidnost. Razen omenjenega posla je bilo lani s to obveznico komaj sto tisoč evrov prometa, kar pomeni, da jo je težko prodati.

Spomnimo, pod njenim vodstvom je sklad, ki upravlja 140 milijonov evrov, od Dela prodaje kupil za tri milijone evrov njihovih obveznic. Z izdajo teh obveznic je Delo prodaja Bojanu Petanu, prvemu možu DZS, pomagala prevzeti Terme Čatež.

Petanu denar še direktno
Iz poročila sklada, ki ga je včeraj dobila komisija za nadzor javnih financ, pa je razvidno, da je sklad pod njenim vodstvom januarja vplačal tudi za dobrih šest milijonov evrov obveznic DZS. Po navedbah iz poročila gre za nejavno novo izdajo, ki še ni vpisana v KDD, ponujena obrestna mera pa je 5,3-odstotna.

To so "slabe" obveznice
"Očitno DZS pri bankah ne more dobiti dodatnih posojil ali pa banke zahtevajo bistveno višjo obrestno mero, zato poskušajo denar dobiti prek obveznic," pojasnjuje poznavalec, ki ni želel biti imenovan. Ocenjuje, da so te obveznice podobno kot večina podjetniških obveznic v Sloveniji "absolutno neprivlačne", saj so nelikvidne in jih brez velikega popusta ni mogoče prodati. Zato predvideva, da gre za politično odločitev ali pa je DZS skladu "ponudil še kaj več". NLB na primer ni uspelo prodati cele kvote obveznic, ki so ponujale 6,25-odstotno obrestno mero, pa je državna banka.

Upravni odbor še ne ve
Predsednik upravnega odbora sklada Dimitrij Marjanović pravi, da s tem še ni seznanjen, saj se bo odbor z letošnjimi transakcijami seznanil na naslednji seji. Vnovične potrditve Žnideršič Planinčeve ni želel komentirati, saj je na dopustu in z dogajanjem ni seznanjen, dejal je le, da je najbrž treba zagotoviti kontinuiteto vodenja. Spomnimo, da je upravni odbor soglasje k njenemu imenovanju že umaknil.

Igro vodi Zares
Poznavalci razmer ocenjujejo, da niti prek ministrstva za gospodarstvo in direktorata za energijo vleče Zares, ti sporni nakupi pa so pomoč vplivnemu Petanu. Kdor kupi obveznice, namreč kreditira podjetje, ki jih je izdalo.

Sklad včeraj ni odgovoril na naša vprašanja, katere druge podjetniške obveznice še imajo v portfelju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.