Slovenija
4996 ogledov

Petarde na črnem trgu: Na dom prinesejo kar koli naročite

poškodbe po petardi UKC Ljubljana
Črni trg petard cveti. Tudi najmočnejše je mogoče kupiti v spletnih trgovinah ali takoj čez mejo, pod pultom. Vendar vse to ni dovolj, najstniki sami sestavljajo še udarnejša in močnejša eksploziva. Tako je bilo očitno tudi v primeru 14-letnika, ki je ostal brez obeh dlani.

"Glede na poškodbe je po mojem mnenju šlo še za nekaj močnejšega. Lahko, da je fant sam mešal eksploziv ali pa je odprl več petard in sestavljal novo," o tem, kaj je povzročilo eksplozijo, zaradi katere je 14-letnik, ki ga zdravijo v ljubljanskem UKC, ob obe dlani, razmišlja Žan Šude, prodajalec in poznavalec pirotehničnih sredstev. "Tukaj gre za tako vnetljive materiale, da eksplozijo lahko povzroči že statična elektrika. Lahko, da je hodil, lahko, da je imel oblečenega kaj sintetičnega ..."

Petarde v Sloveniji prepovedane, kljub temu pa cenejše kot v tujini

V Sloveniji so petarde od leta 2008 prepovedane, kljub temu pa z nakupom ni nobenih težav. "Zanima me, če kdo ve za kako trgovino s pirotehniko v Celovcu, kjer bi se dalo nabaviti piratke ali kaj podobnega, močnejšega," sprašuje eden od uporabnikov foruma o pirotehniki. "Lahko jih nabaviš v lovski trgovini v Celovcu, ampak ne vem, zakaj jih ne kupiš v Sloveniji, če so cenejša pa še močnejše dobiš," se glasi odgovor.

Te dni petarde recimo prodajajo kar na mariborski tržnici, paket s stotimi petardami za osem evrov, 200 petard stane 15 evrov. Na tržnem inšpektoratu, ki ga vodi Andrejka Grlić, so nam na vprašanje, kako je to možno, odgovorili: "Trenutno poteka akcija poostrenega nadzora prodaje pirotehnike, ker pa še ni zaključena, z ugotovitvami še ne razpolagamo."

Petarde se razlikujejo po jakosti polnila, čičoline in mini piratke, ki so bile do leta 2008 še na slovenskih policah, ga imajo okoli 10 gramov, kar pomeni, da ob napačni rabi osmodijo kožo. Popularna cobra 8 ima 100 gramov eksploziva in lahko uniči dlan. Poiskali smo posnetek eksplozije.

"Zadevo sem preiskusil in je nora, na 25 metrov se ti tla pod nogami zatresejo. Kolega ne živi daleč stran in je rekel, da je čutil valovacije 100 metrov daleč," se na spletnem forumu navdušuje eden od uporabnikov, ki je petarde kupil v italijanski spletni trgovini.

Na dom dostavijo vse, kar naročjo, ne da bi karkoli vprašali

"Do petard je čisto preprosto priti. Obstajajo številne spletne trgovine, kjer te ne vprašajo popolnoma nič, niti po starosti niti po kakršnem koli izpitu. Na dom dostavijo vse, kar tam naročite," razlaga Šude. Največ spletnih trgovin s prodajo pirotehnične opreme, je registriranih na Poljskem, Češkem in v Italiji, ki je z okoli 300 proizvajalci pirotehničnih izdelkov tudi ena vodilnih proizvajalk pirotehnike v Evropi.

Na črnem trgu se obrne četrt milijona evrov

V Italiji, tako kot v Avstriji in na Hrvaškem, so petarde do določene jakosti dovoljene, tudi močnejše pa je, kot razlaga naš sogovornik, mogoče kupiti "pod pultom". 

silvestrovo petarde bobo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Kar nekaj ljudi hodi redno v nabavo v Italijo. Če te prodajalec pozna, če ti zaupa, lahko kupiš vse možno in nato preprodajaš v Sloveniji," razlaga sogovornik. Na črnem trgu naj bi se tako po nekaterih ocenah v času pred prazniki prodalo za četrt milijona neobdavčenih evrov pirotehničnega blaga.

"Črnega trga ni mogoče omejiti. Bolj kot je prepovedano, bolj je zaželeno, sploh pri najstnikih. Šestdeset odstotkov poškodb s petardami se zgodi pri mladoletnih osebah. Mladi se zdaj gredo kretenske igrice, koliko časa bo kdo držal petardo v roki in se z njo slikal. Da ne govorim o tem, kakšen eksploziv sestavljajo sami, tega sploh nočete vedeti. Poleg tega, da izpraznijo več petard in sestavijo nov eksploziv, je na črnem trgu možno priti tudi do kemikalij, ki so zaradi nevarnosti teroristične uporabe, v EU prepovedane."

Namesto prepovedi izobraževanje?

Kljub prepovedi in kljub številnim opozorilom, se petarde v Sloveniji množično uporabljajo. "Mladi bi morali vedeti, da se petarde, ki zataji, nikoli ne sme uporabiti še enkrat, ne da jo ponovno prižigajo, ko je vrvica že čisto kratka. V ZDA starši otroke včlanjajo v posebne klube, kjer jih izobražujejo in učijo na minimalnih količinah eksploziva. Poškodb je tam veliko manj, pripoveduje sogovornik, ki poudarja, da tako, kot lahko mladoletniki kljub prepovedi kupujejo alkohol in cigarete, lahko kupujejo tudi prepovedane petarde. Poudarek bi moral biti zato predvsem v izobraževanje.     

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Božidar Dinič 19:55 22.december 2016.

    jaz sem se najrajši igral zdravnike

  • BenX 07:42 22.december 2016.

    vcasih so froci sraufali mopede in vrtali luknje v avspuh da je "bol letelo". kaj pa se danes sploh lahko delajo? nic... tako da, mene niti ne cudi.

  • primozzm 22:58 21.december 2016.

    veliko raje sestavljajo petarde oz takorekoč že bombe kot pa da bi se zavzeli za sestavljanje česa drugega v dobrobit družbe, npr kakšnih robotov, bele tehnike, avtomobilov, letal... varnih opcij je nešteto.