Slovenija
941 ogledov

Petarde po novem v celem letu dovoljene le še 11 ur

petarda Boštjan Tacol
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, katere osnovni namen je omejitev in strožji nadzor glede prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov, so danes sporočili iz te poslanske skupine.

Vsako leto v času novoletnih praznikov mediji poročajo o številnih poškodbah zaradi uporabe ognjemetnih oziroma pirotehničnih izdelkov. Prav tako uporaba teh negativno vpliva na ljudi, živali in okolje. Z novelo zakona v SDS želijo zagotoviti varnejšo prodajo in uporabo pirotehničnih izdelkov, predvsem ob novoletnih praznikih. Po veljavnem zakonu sta prodaja in uporaba pirotehnike namreč dovoljeni.

Z novelo bi omejili rok prodaje in uporabe pirotehnike, katerih glavni učinek je pok, in sicer tako, da bi bila prodaja izdelkov kategorije F1 dovoljena med 27. in 31. decembrom, njihova uporaba pa od 31. decembra od 16. ure do 1. januarja do 3. ure zjutraj.

S črtanjem drugega odstavka 35. člena predlagajo črtanje izjeme uporabe ognjemetnih izdelkov kategorije F1 in F2 tudi osebam, mlajšim od 14 let, in to ne glede, ali so te osebe pod nadzorom staršev. V največji opozicijski stranki menijo namreč, da osebe, mlajše od 14 in 16 let zaradi varnosti ne bi smele uporabljati pirotehničnih izdelkov kategorij F1 in F2.

V luči preventivnega delovanja predlagajo tudi ureditev nadzora pri prodaji pirotehničnih izdelkov. Predlagajo, naj inšpektorat za notranje zadeve, ki izvaja nadzore trgovcev s pirotehniko zaradi neustreznih prodajnih mest in nedovoljene prodaje, posebno pozornost nameni temu, ali trgovci upoštevajo 35. člen zakona in pirotehnične izdelke mlajšim od 14 oziroma 16 let prodajo zgolj ob navzočnosti staršev.

V poslanski skupini SDS še menijo, da je zaradi zagotavljanja varnosti treba posebno pozornost posvetiti tudi preventivnemu delovanju in ozaveščanju javnosti glede delovanja pirotehničnih izdelkov v izogib nesrečam, ki se dogajajo pri uporabi teh izdelkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Avatar stoychi
  stoychi 12:12 11.oktober 2019.

  to bi že zdavnaj morali prepovedati, izgleda, da je posčancem všeč pokanje okoli njihovih ušes ;)

 • erikkk 16:27 10.oktober 2019.

  da ti raznese roko je dovolj že sekundo ...

 • marija34 17:33 09.oktober 2019.

  Popolna prepoved ...