Slovenija
565 ogledov

Peter Svetina je novi varuh človekovih pravic

Peter Svetina Saša Despot javna predstavitev kandidata za varuha človekovih pravic RS Petra Svetine
Na tem mestu bo nasledil Vlasto Nussdorfer, ki se ji mandat izteče 23. februarja.

Državni zbor je z 89 glasovi za in brez glasu proti za varuha človekovih pravic potrdil specialnega pedagoga Petra Svetino. "Takšne podpore nikakor nisem pričakoval," je dejal in zagotovil, da bo delal po svojih najboljših močeh. Pri tem bosta njegovo vodilo človek in človečnost.

Kot je dejal po izvolitvi, gre pri novem položaju za odgovorno in zelo pomembno delo, ki se ga bo lotil zelo resno kot vsega do zdaj. Na vprašanje, katerim temam bo dal prednost, je odgovoril, da se ne želi izogibati temu vprašanju s pojasnilom, da so vse teme pomembne. "Dejansko so vse teme pomembne in se tako prepletajo in zelo težko je eno izpostaviti," je dejal.

Peter Svetina | Avtor: Saša Despot javna predstavitev kandidata za varuha človekovih pravic RS Petra Svetine Saša Despot
Ob tem je dodal, da mu je zagotovo najbolj pri srcu to, kar počne že vse življenje, in sicer delo z ranljivimi ciljnimi skupinami. Poudaril pa je, da je vsak človek pomemben. "Zame sta bistvo človek in človečnost in na podlagi tega bomo določali tudi teme," je pojasnil.

Ocenil je, da je pri varuhu človekovih pravic močna ekipa in veliko strokovnih sodelavcev, aktivni pa so tudi pripadniki civilne družbe, s katerimi bo sodeloval in se posvetoval z njimi. "Prioriteta pa so zagotovo tudi tiste stvari, ki so trenutno pri varuhu odprte in najbolj aktualne," je dodal.

Svetino so za varuha človekovih pravic predlagali v nacionalnem združenju za kakovost življenja Ozara Slovenija in Centru Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. Prepričal pa je tudi predsednika republike Boruta Pahorja. Vsi so izpostavili njegov izostren občutek za sočloveka.

Danes pa je Svetina dobil še visoko podporo poslanskega zbora. Poslanske skupine so večinoma izpostavljale njegove bogate poklicne izkušnje in pot, na kateri je dodobra spoznal potrebe ranljivih skupin.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.