Slovenija
9009 ogledov

To je Peterle povedal o Janši, Golobu in Pahorju

Prekaljen slovenski in evropski politik Lojze Peterle bo povedel listo NSi v boj
1/3
Žurnal24 main
Predsednik Demosove vlade Lojze Peterle je za Večer dejal, da se je premier Janez Janša odločil odpreti številne fronte, tudi v stilu, ki mu v marsičem ni blizu. Hkrati pa se sprašuje, zakaj patološki odpor do Janše traja že več kot 30 let. "Ne bi rad zdaj seciral kurjih oči in jeter, želel pa bi si, da se kot država poberemo iz te jetrne paštete."

Peterle je spregovoril o pričakovanjih pred aprilskimi volitvami v DZ in med drugim ocenil, da je tudi zaradi covidne krize "težko kar tako napovedovati zmagovalca".

Izpostavil je, da so doslej uspevali tudi novi obrazi in to se lahko zgodi tudi pri Robertu Golobu. "Ni tako malo ljudi, ki jim trda polarizacija ne ustreza ali pa se jim zdi že nekoliko dolgočasna. Pobude, ki poudarjajo povezovanje, sodelovanje in spoštovanje, imajo nekaj dometa," meni. Povežimo Slovenijo tako pozdravlja, "Pivčeva pa igra pač svojo igro".

Pričakuje, da bo NSi okrepila rezultat. Želi pa si stabilne vlade, brez jezičkov na tehtnici: "Če določa smer in hitrost najmanjši, je to inverzija, potem je nekaj narobe."

Da gre pri teh volitvah zelo zares, kaže tudi uporaba terminologije iz časa druge svetovne vojne. "Kar naenkrat so spet oživeli izdajalci in sovražniki," je navedel in se obregnil tudi ob nastop prvega predsednika Milana Kučana v Dražgošah, ki je govoril o fašistih.

Peterle igra na orglice | Avtor:

S starimi vzorci pa se po njegovem ne bomo izvlekli iz "te jetrne paštete". "Lahko pa se zmenimo za pravila igre, da ne rečem politični bonton," je pozval. In še: "Dajmo se malo sprostit, malo se nasmehnimo, nazdravimo. Priznajmo drugega, spoštujmo njegovo različnost. Imejmo državo za vrednoto."

Marsikaj bi naredil drugače kot Janša, a kaj je alternativa

Glede Janše je dejal, da bi sam marsikaj naredil drugače. "Ampak ali je moja alternativa Šarec, ki je sam odstopil in pokončal vlado, Bratuškova ali Mesec z nacionalizacijo?" se je vprašal.

Janšo je sam "dvakrat spravil v vlado", je dejal. Sodelovanje za osamosvojitev je svetla zgodba, četudi je šele pozneje izvedel, da je Janša že maja 1991 podal predlog za njegovo zamenjavo, kar je julija ponovil. Ko je SDZ razpadla, je Janša prestopil k Pučnikovim socialdemokratom. "Levi del Demosa je potem šel raje v vlado s komunisti," se spominja in dodaja, da je v drugi Drnovškovi vladi nato pogojeval, da je Janša spet minister za obrambo. Dodaja še, da je Janša, ko niso bili sprejeti v socialistično internacionalo, "naredil obrat za 180 stopinj in stranko priključil Evropski ljudski stranki". Naj vendar dodam, da "so kasneje Pučnik, Janša, Rupel in Bavčar obžalovali, da so podirali Demos oziroma njegovo vlado".

Peterle turk bobo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ponovno je pojasnil, da se tribune, ki jo je organiziralo Golobovo gibanje, ni udeležil zaradi napačnih interpretacij in izrazil pripravljenost, da se v nekem drugem formatu pogovarja tudi z njim, kot se je s Kučanom, Janšo, Matejem Toninom, Zdravkom Počivalškom in še s kom. "Seveda me zelo zanima, kaj hočejo narediti Golob in drugi, ki vstopajo v politični prostor," je dejal. A če želi Golob presegati levo/desno polarizacijo, ne bo zadostovalo, da "pripelje na oder medveda Lojzeta".

Ob tem je bil kritičen do vprašanj, ki jih je v zvezi s tem dobil od Nove24TV. Glede analiz vladnega urada za komuniciranje o vsebinah RTVS pa je dejal, da če "reče vlada kaj o poročanju o sebi", tega ne vidi kot napad na neodvisnost medijev.

Komentiral je še skorajšnji zaključek predsedovanja Boruta Pahorja in ocenil, da mu je v veliki meri uspelo biti predsednik vseh. "Ni se šel levega ali desnega, ob tem, da vemo, kakšna je njegova politična intima. Čutil sem ga na strani Slovenije."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • eminenca 14:15 30.januar 2022.

    a ni tale tip že v penziji? ne vem, kaj sploh še hoče, še kar ga poslušamo in gledamo, tako kot večnega murgelčana ... a eni pa res nimajo kaj počet, pa še kar bi delil nasvete, pa pametoval, mediji ...prikaži več zastonj promovirajo vse te modele, ki so si že dovolj nagrabili in več kot preveč uživali v svojem lajfu ... ne vem zkaj jih spustite zdraven, naj gobezdajo v svoji družbi, pa naj gredo na dva deci al pa na litrco rujnega, pa orglice sabo

  • bobubob 15:09 29.januar 2022.

    Peterle se je oglasil, izgleda, da bodo res volitve. Pa se je kdaj oglasil v parlamentu EU, tako kot njegov hrvaški 'kolega' (a žal le po statusu, ne po značaju) Mislav Kolakušić ? Seveda ne, Peterle je vendar Slovenec, Slovenci ...prikaži veči pa smo znani po tem, da se raje kregamo med seboj, namesto da bi družno branili svoje skupne interese....

  • marko345 14:02 29.januar 2022.

    On ne ve kaj je narobe z janšo. Janša je bil komunist, in tudi sedaj vlada tako, kot so vladali komunisti- na vodilne položaje samo kadri sds,nsi in ostali podrepniki. Prodaja naše premoženje, ker on ga ni nič ustvaril. Tudi ...prikaži več v vladi so sami komunisti in v parlamemtu tudi iz prej omenjenih strank. To se bo po volitvah spremenilo, zavladat mora izobrazba,znanke,izkušnje,domoljubje,razsodnost Nikoli nisem bil komunist, zato to lahko povem.