Slovenija
16 ogledov

Peterlina so suspendirali

Laboratorij Boštjan Tacol
Zaradi spornih poslov z zasebnim podjetjem suspendiran predstojnih inštituta za medicinsko genetiko. Gantar: koncesijo je najlažje odvzeti, kaj bo pa s preiskavami?

Po objavi zgodbe, da je predstojnik inštituta za medicinsko genetiko na ljubljanski ginekološki kliniki Borut Peterlin vpleten v nepravilnosti in nedopustno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem, se je vodstvo ljubljanskega UKC odločilo, da Peterlinu odvzame pooblastila.

Kot je na tiskovni konferenci Univerzitetnega kliničnega centra sporočil njegov direktor Simon Vrhunec, so predstojniku inštituta za medicinsko genetiko začasno odvzeli pooblastila. Odvzem pooblastil za vodenje inštituta bo trajal en mesec.

 

Kriminalisti na ZZZS

Danes so Zavod za zdravstveno zavarovanje obiskali tudi kriminalisti, ki so opravili informativni razgovor o financiranju podjetja Medgen. Več informacij ni znanih, ne dajejo jih niti  na policiji.

Sicer pa so iz Komisije za preprečevanje korupcije potrdili, da so prejeli prijavo v tem primeru. Ker pa postopek še poteka, dodatnih informacij ne morejo posredovati.

Medgen od ZZZS lani prejelo 230.000 evrov

Mediji so v minulih dneh razkrili, da je Peterlin zasebnemu podjetju Medgen pomagal pri poslih s preiskavami za ugotavljanje Downovega sindroma. Kot so razkrili v oddaji 24UR je zasebno podjetje, ki je služilo na račun ljubljanskega kliničnega centra, samol lani od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) prejelo 230.000 evrov davkoplačevalskega denarja, pri čemer dokumenti razkrivajo, da podjetje pogojev za koncesijo verjetno sploh ne izpolnjuje.

Predstavniki ljubljanskega kliničnega centra so že ob prvi objavi prispevka o nepravilnostih odredili interno revizijo in danes Peterlina začasno suspendirali.

Gantar: Vodstvo bi moralo vedeti, kaj se pri njih dogaja

Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da je šla pot izvajanja genetskih preiskav pri nosečnicah v okviru Medgena v popolnoma napačno smer, če navedbe o nepravilnostih držijo. Poudarja, da bi vodstvo ginekološke klinike moralo vedeti, kaj se pri njih dogaja. Ministrstvo bo preverilo, ali podjetje Medgen izpolnjuje pogoje za koncesijo.

Minister Gantar je na današnji novinarski konferenci dejal, da želi pred kakršnimi koli odločitvami slišati pojasnila Peterlina, v roke želi prejeti tudi poročilo notranjega nadzora nad inštitutom.

Ministrstvo bo preverjalo

Ministrstvo po Gantarjevih besedah preverja podatke, ali je Medgen od leta 1997, odkar jim je bila podeljena koncesija, poročal o vseh bistvenih spremembah in o spremembah kadra, kar bi po zakonu moral storiti. Mediji so namreč v preteklih dneh poročali, da v podjetju ne izpolnjujejo kadrovskih pogojev za delovanje. Prav tako naj bi Medgen ne imel svojih laboratorijev, kar po besedah Gantarja spada med potrebno opremo za opravljanje prednatalne in ponatalne diagnostike, za kar je Medgen tudi prejel koncesijo.

Bodo izgubili koncesijo?

Na podlagi ugotovitev bodo potem po besedah Gantarja odločali, ali bodo Medgenu odvzeli koncesijo ali ne. Še pred odločitvijo o morebitnem odvzemu koncesije pa mora dobiti tudi odgovore na vprašanje, ali sta Ginekološka klinika in UKC v tem trenutku sposobna prevzeti te preiskave, da se bodo tudi vnaprej nemoteno izvajale. "Najlažje je koncesijo v tem trenutku odvzeti. Bistveno težje pa je zagotoviti, da bodo ženske preiskave na voljo tudi vnaprej," je dejal.

Leta 2011 "vse čisto"

Na ZZZS so nadzor nad porabo sredstev opravili leta 2011 in takrat nepravilnosti niso ugotovili. Dodali so še, da je bila poraba sredstev in medicinska dokumentacija utemeljena, storitve za bolnike pa opravljene.

Komentarjev 2
  • primorka 15:27 18.januar 2013.

    Odvzem pooblastil še ne pomeni suspenz. Če se motim, prosim za pojasnilo. Naslov članka je eno samo zavajanje !!!!

  • feferon 13:47 18.januar 2013.

    Kdaj bo vrnil denar? Najbrž ob sv.Nikoli