Svet
9 ogledov

Peticija za Žavlje

slovenija 04.12.12. italija, zavlje, blizu trsta, plinski terminal, severni jadr Alpe Adria Green - mednarodna organizacija za zascito okolja in narave
Plinski terminal. Alpe Adria Green proti uvrstitvi na evropski seznam prioritet.

"Če bo projekt na seznamu dokončno potrjen, njegove gradnje ne bo preprečilo nobeno nasprotovanje več," pravijo v okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green, ki poziva k podpisu peticije proti potrditvi umestitve plinskega terminala Žavlje na evropski seznam prioritet skupnega pomena.

Kmalu odločitev

Projekti na omenjenem seznamu se presojajo zgolj z energetsko-ekonomskega, ne pa tudi z okoljskega vidika. Dokončno odločitev o žaveljskem terminalu bodo sprejeli na ravni različnih evropskih ustanov do konca tega oziroma v začetku prihodnjega meseca.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik po poročanju italijanskih medijev dopušča možnost potrditve projekta na prioritetnem seznamu, pri čemer omenja, da naj bi investitor Gas Natural poiskal novo lokacijo. "To je nerazumljivo, komisarju Potočniku sem tudi sam aprila pisal, naj projekt umakne, saj mu nasprotujeta tako Italija kot Slovenija, torej obe državi, ki se ju projekt tiče. Komu je potem v interesu?" je ogorčen tržaški odvetnik Peter Močnik, ki glede plinskih terminalov zastopa tudi pravni interes naše države.

 

 

Komentarjev 1
  • Alpe Green 19:04 09.junij 2013.

    Peticijo lahko podpišete na: https://www.openpetition.de/petition/online/peticija-proti-potrditvi-umestitve-projekta-plinski-terminali-avlje-na-evropsko-listo-prioritet-sku