Slovenija
24 ogledov

Petina delodajalcev bo zaposlovala

Slika je simbolna. Reuters
Napovedi. Zaposlovanje na slovenskem trgu se bo v drugem četrtletju bistveno povečalo.

Skoraj petina vprašanih v raziskavi družbe Manpower pričakuje rast zaposlitvenih možnosti v njihovem podjetju, kar predstavlja ene od boljših rezultatov, odkar se raziskava izvaja v Sloveniji. Šest odstotkov delodajalcev napoveduje upad zaposlovanja.


Neto napoved zaposlovanja – razlika med deležem delodajalcev, ki načrtujejo povečanje, in delodajalcev, ki načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih – za drugo četrtletje znaša plus 13 odstotkov.

S tem je za 11 odstotnih točk boljša kot za prvo četrtletje letos in za osem odstotnih točk boljša kot za drugo četrtletje, je pojasnila direktorica prodaje pri družbi ManpowerGroup Slovenija Romana Šercelj.

"Rezultati preteklih raziskav razkrivajo, da se po prvem četrtletju, ki je običajno šibkejše, napoved zaposlovanja v drugem četrtletju postopoma izboljša. Pravzaprav tokratna napoved predvideva izrazit dvig namer zaposlovanja, kar je kazalec za bistveno več zaposlitvenih priložnosti v drugem četrtletju letošnjega leta," je dejala.

Upa, da to končno pomeni tudi postopno stabilizacijo trga dela v Sloveniji in torej več priložnosti za vse iskalce zaposlitve.

Zaposlitve tudi na račun ujme

Rast zaposlovanja pričakujejo delodajalci v vseh desetih zajetih gospodarskih panogah. Največ zaposlitvenih možnosti se, tudi zaradi odprave posledic žleda, obeta v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova (neto napoved zaposlovanja plus 20 odstotkov) ter v panogah oskrbe z elektriko, plinom in vodo ter transporta, logistike in komunikacij (po plus 16 odstotkov).

Sledijo finančne in poslovne storitve, zavarovalništvo in gradbeništvo (do plus 15 odstotkov) ter proizvodnja (plus 14 odstotkov).

V panogi gostinstva in hotelirstva poročajo o izboljšanju za 22 odstotnih točk, znatno rast pa pričakujejo tudi delodajalci v panogah javnega sektorja ter socialnih storitev in proizvodnje.

Največ bodo zaposlovali v Ljubljani 

Napovedi so boljše v vseh regijah. Najbolj optimistični so v Osrednji (plus 18 odstotkov) in Severovzhodni regiji (plus 15 odstotkov), nekoliko previdnejši pa so v Jugovzhodni (plus 10 odstotkov) in Jugozahodni (plus osem odstotkov).

Zaposlovali bodo tudi drugod po svetu 

Na globalni ravni – raziskavo so izvedli v 42 državah med 65.000 delodajalci – rezultati kažejo na najmočnejšo napoved zaposlovanja v zadnjih šestih letih, rast zaposlovanja pa pričakujejo v 38 od 42 vključenih držav.

O najbolj optimističnih napovedih zaposlovanja poročajo delodajalci iz Indije, Tajvana, Nove Zelandije, Turčije in Kostarike, medtem ko so najšibkejše in hkrati edine negativne napovedi tokrat oddali delodajalci iz Italije, Češke in Francije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.