Slovenija
24 ogledov

Petina je neozaveščena

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Raziskava. Šestdeset odstotkov enodružinskih stavb je brez ustrezne izolacije.

Energija. V Sloveniji 60 odstotkov enodružinskih in 72 odstotkov večstanovanjskih stavb nima ustrezne toplotne izolacije, okna z energetsko varčno zasteklitvijo pa ima le 16 odstotkov gospodinjstev. To je med drugim pokazala nova terenska Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (Reus), katere nosilec je agencija Informa Echo.

Večina stavb v Sloveniji je bila zgrajena v obdobjih, ko še ni bilo ustreznih predpisov,” komentira Barbara Kvac iz Focusa, društva za sonaravni razvoj. Prenove hiš po njenih besedah potekajo počasi predvsem zaradi visoke investicije pri izolaciji hiše. “Imam na primer podatek, da se na evropski ravni na leto prenovi en odstotek stavb,” pravi. Obenem pozdravlja delovanje Eko sklada, ki s sofinanciranjem spodbuja tudi k menjavi oken in toplotni izolaciji stavb.

Krediti in nepovratne spodbude
Eko sklad. Na naslovu www.ekosklad.si so objavljeni vsi aktualni javni pozivi in razpisi o kreditiranju in nepovratnih spodbudah za okoljske investicije.

Neozaveščeni in pasivni
Določeno stopnjo ozaveščenosti je v raziskavi pokazalo 83 odstotkov anketiranih,” opisuje direktor Informe Echo Rajko Dolinšek. Na podlagi trditev, ki se nanašajo na vsakdanje vedenje pri rabi energije, in na podlagi dejanskega učinkovitega ravnanja pa se je v razred ozaveščenih po njegovih besedah uvrstilo le 28 odstotkov gospodinjstev.

Gospodinjstva so sicer razdelili v pet skupin: neozaveščeni, pasivni, skeptiki, realisti in entuziasti. Neozaveščenih je 17 odstotkov, največ v osrednji Sloveniji, pasivnih pa je 27 odstotkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.