Slovenija
16 ogledov

Petina podjetij nima za obresti

V GZS, ki jo vodi Samo Hribar Milič, opozarjajo, da je nujno temeljito pretehtat Žurnal24 main
„Izvoz je večji, kot je bil v letu 2008,“ je predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič strnil eno redkih pozitvnih novic o poslovanju slovenskih podjetij v lanskem letu.

Poročila o poslovanju je oddalo 59.726 gospodarskih družb, kar je skoraj dva tisoč več kot leto prej. Delujoča podjetja so imela 14.176 manj zaposlenih kot leto prej in kar 75.695 manj kot leta 2008. Skupaj je bilo v gospodarskih družbah 435.059 zaposlenih.

Skupni prihodki vseh družb so še vedno nižji kot so bili leta 2008. Podjetja z dobičkom so ga ustvarila skupaj 2,1 milijarde, tista z izgubo pa so imela skupaj 1,6 milijarde evrov izgube. Neto dobička je bilo po plačilu davkov za 332 milijona evrov (razlika med čistim dobičkom in čisto izgubo), kar je 125 milijonov manj kot leto prej,

Zadolženi do vratu

Obresti iz poslovanja ne more pokrivati skoraj enajst tisoč kar je skoraj petina vseh podjetij. V sedmih letih kreditov z denarjem iz poslovanja (z EBITDA) ne bi moglo pokriti več kot osem tisoč družb, kjer je zaposlenih 78 tisoč ljudi. 

Zelo slabo kapitalsko ustreznost (manj kot 15 odstotkov kapitala v sredstvih) ima skoraj tretjina podjetij. Polovica od njih ima negativni kapital, ki je znak insolventnosti.

Komentarjev 1
  • mirko 17:10 24.julij 2013.

    Nič bat, vse bodo Bratuškova, Janković in Kučan zrihtali. Važn je da imajo zaposleni v javni upravi zagotovljene plače, vse ostalo je izi.