Slovenija
21 ogledov

Petkrat veto

Državni svetniki so izglasovali odložilne vete na pet zakonskih novel.

Državni svetniki so na današnji izredni seji sklenili, da vložijo odložilni veto na novelo kazenskega zakonika. Za takšno odločitev je glasovalo 20, proti pa šest svetnikov.

Predlagatelji veta so bili kritični do predvidenega zaostrovanja kaznivosti uporabe na internetu prosto dostopnih avtorsko zaščitenih datotek, predvsem filmov, glasbe in sorodnih produktov zabavne industrije ter računalniške programske opreme. Po njihovi oceni gre za znaten odmik nazaj v razvoju sodobnega urejanja avtorskih pravic na internetu.

"Spremembe varujejo otroke"

Aleš Zalar, minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, pa je državne svetnike opozoril, da novela kazenskega zakonika zasleduje več ciljev, na prvo mesto pa postavlja učinkovitejši pregon in sojenje v zadevah gospodarskega kriminala. Poleg tega pa spremembe zakonika varujejo otroke pred spolnim izkoriščanjem, poudarja. Dodal je še, da bodo Slovenijo v primeru neuveljavitve zakonika doletele finančne sankcije Evropske komisije.

Državni zbor bo moral tako o zakonu odločati še enkrat, za sprejem bo tokrat potrebnih vsaj 46 glasov poslank in poslancev.

Veto tudi za preoblikovanje Loterije Slovenije

Državni svet je z 22 glasovi za in sedmimi proti izglasoval tudi odložilni veto na novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. Novela po njihovem mnenju posega v ustaljen in dobro delujoč način razporejanja namenskih sredstev Loterije Slovenije invalidskim in humanitarnim organizacijam.

Poslanec Franco Juri (Zares) je v imenu predlagateljev novele poudaril, da jih je vodil izključno javni interes. Kot je dejal, gre za prvi korak k vzpostaviti transparentnega in jasnega sistema. Ključna novost novele je zmanjšanje števila članov sveta Fiha z dosedanjih 30 na 23 članov. Člani sveta pa ne bi smeli biti funkcionarji invalidskih in humanitarnih organizacij.

Novela protiustavna in neprimerna

S 25 glasovi za in dvema proti so sprejeli še odložilni veto na novelo zakona o gospodarskih družbah. Svetniki so ocenili, da je zakonska novela protiustavna in neprimerna. Njen temeljni cilj je preprečiti ustanavljanje, vodenje in nadziranje družb osebam, ki so bili družbeniki, delničarji z več kot 25-odstotnim lastniškim deležem ali člani poslovodstva ali nadzornega organa družbe, nad katero je bil začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja, oziroma so imele takšen status v družbi največ dve leti pred tem.

Veto je predlagala interesna skupina delodajalcev, ki je opozorila, da posega v pravice do zasebne lastnine in svobodne izbire dejavnosti oziroma poklica in ni sorazmerna začrtanemu cilju.

Veto še četrtič in petič

Državni zbor bo moral ponovno odločati tudi o noveli zakona o kazenskem postopku ter zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Državni svetniki so namreč tudi na ti dve zakonski besedili izglasovali odložilni veto. Veto na novelo zakona o kazenskem postopku je vložila komisija za državno ureditev, ki meni, da zakonske določbe niso premišljene. A večine svetnikov ni prepričal, saj je za vložitev veta glasovalo 15 svetnikov, proti pa dva.

Komisija za državno ureditev je vložila tudi predlog za odložilni veto na zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Svetniki so tudi na ta zakon vložili veto, tokrat sicer s tesnejšo večino, saj jih je za glasovalo 11, proti pa deset.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.