Slovenija
27 ogledov

Petrič na čelo ustavnega sodišča

Ernest Petrič bo funkcijo nastopil 11. novembra, ko se bo iztekel triletni manda Žurnal24 main
Sodnice in sodniki ustavnega sodišča so s tajnim glasovanjem za novega predsednika izvolili Ernesta Petriča. Posle predsednika ustavnega sodišča bo prevzel 11. novembra.

Predsednika že po ustavni določbi volijo sodnice in sodniki ustavnega sodišča izmed sebe za dobo treh let. Po določbi 6. člena poslovnika ustavnega sodišča se volitve predsednika opravijo na upravni seji najkasneje 30 dni pred iztekom mandata prejšnjemu predsedniku. Volitve se opravijo s tajnim glasovanjem.

Državni zbor je Petriča izvolil za ustavnega sodnika 27. marca 2008. Prisegel pa je 25. aprila 2008, ko je tudi nastopil funkcijo.

Prvi med enakimi
Petrič je bil član in predsednik Komisije Združenih narodov za mednarodno pravo, slovenski veleposlanik v ZDA in v Avstriji, jugoslovanski veleposlanik v Indiji, pa tudi stalni predstavnik Slovenije v Svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in to v času, ko je svetu predsedovala Slovenija (2006–2007).

V odzivu na izvolitev je Petrič poudaril, da se zaveda, da je mesto predsednika ustavnega sodišča samo mesto "prvega med enakimi". "Mi o vsem odločamo kolektivno – devet neodvisnih sodnikov ustavnega sodišča," je pojasnil.

Napovedal je, da bo pri svojem bodočem delu vseskozi imel pred očmi maksimo, da je ustavno sodišče najvišji organ varstva zakonitosti in ustavnosti v državi in hkrati glavni čuvar človekovih pravic ter da je sodna veja oblasti enakovredna tretja veja oblasti. "To dvoje – vrhovnost ustavnega sodišča ter neodvisnost in enakopravnost sodne oblasti – bosta glavni vodili mojega delovanja," je poudaril Petrič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.