Slovenija
32 ogledov

"Petrič nima alternative"

Žurnal24 main
Premier Pahor je potrdil, da je Ernest Petrič njegov kandidat za slovenskega člana arbitražne komisije.

Borut Pahor je danes pred novinarji dejal, da ne namerava več spreminjati mnenja, saj je po njegovem dolgoletni diplomat in ustavni sodnik Ernest Petrič najboljši kandidat za člana komisije, ki bo odločala o meji med Slovenijo in Hrvaško. Pahor je povedal še, da že ima Petričevo načelno soglasje.

Glede imenovanja Petriča bo premier skušal doseči konsenz tudi z opozicijo, za to pa je po njegovih besedah še dovolj časa.

V koaliciji zglajeno?
Kot je znano, je v koaliciji zaradi Petriča v zadnjih dneh prišlo do nesoglasij, saj so predvsem v LDS nasprotovali njegovem imenovanju. V nos naj bi jim šla depeša, ki je v javnost prišla leta 2006, ko je bil Petrič veleposlanik v Avstriji. Dokument je opisoval Petričev sestanek s predstavniki avstrijske vlade in koroških Slovencev, na katerem naj bi Petrič glede dvojezičnih tabel zastopal stališče, da bo slovenska vlada dala več denarja tistim manjšinskim organizacijam, ki bodo podprle za manjšino sicer sporen predlog avstrijske vlade. Petrič je namigovanja ostro zanikal.

Petriča sicer ceni tudi vodilni hrvaški pravni strokovnjak Budislav Vukas, ki je favorit sosednje države za njihovega člana komisije. "Gospoda Petriča poznam že dolgo, je izvrsten mednarodni pravnik in spada v strokovno elito na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Sem pa začuden, kako to, da se niso angažirali tudi drugi prav tako izvrstni slovenski pravniki," nam je povedal pred dnevi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.