Slovenija
12 ogledov

Petrolove delnice od Mercatorja spet k NLB

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Družba Mercator naj bi 6,06-odstotni delež Petrola prodala nazaj Novi Ljubljanski banki (NLB), od katere ga je tudi pridobila.

NLB je sicer do omenjenega deleža prišla z unovčitvijo pogodbe z Istrabenzom o začasni prodaji delnic. Mercator je namreč v četrtek, kot je znano, prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil, da je odsvojil 126.365 delnic oziroma 6,06 odstotka družbe Petrol, ki jih je 3. aprila letos pridobil od NLB. Komu so delnice prodali, niso sporočili, dodali so le, da je bila pridobitev delnic kratkoročnega značaja in izvedena v okviru aktivnosti za kratkoročno upravljanje z likvidnostnimi rezervami.

 

Ali sta država in NLB v prekršku?

Po pogodbi med NLB in Mercatorjem je imel Mercator možnost od NLB zahtevati, da od njega vnovič odkupi delnice Petrola, piše Dnevnik in dodaja, da se lahko pričakuje, da bo agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zdaj preverila, ali nista država in NLB povezani osebi in torej v prekršku. V NLB so doslej vztrajali, da država po določilih zakona o prevzemih ni več kot 50-odstotna lastnica banke, zato niso z državo povezana oseba.


Po neuradnih informacijah časnikov naj bi trgovčev delež v Petrolu kupila, kot omenjeno, NLB, in sicer po pisanju časnika Delo po isti ceni, po kateri ga je Mercatorju prej prodala. Koliko naj bi Mercator takrat odštel za ta sveženj, uradno ni znano, po neuradnih podatkih menda 30 milijonov evrov, kar približno ustreza prodaji po takratni borzni ceni Petrolovih delnic, piše Delo. V NLB so danes dejali le, da konkretnih poslov s strankami ne komentirajo.

Po poročanju Dnevnika je Mercator na začetku aprila z omenjeno potezo dejansko priskočil na pomoč državi, saj ji je na volilni skupščini Petrola grozilo, da bi na pobudo nedržavnih lastnikov ostala brez glasovalnih pravic. Državna Kad in Sod imata namreč več kot četrtinski delež Petrola, po črki zakona pa bi morala objaviti prevzem, če bi se delež države ali z njo povezanih oseb povečal.

Zaradi različnih pravnih mnenj ni popolnoma jasno, ali lahko NLB, ki je s prekinitvijo pogodbe z Istrabenzom pridobila šestodstotni delež Petrola, štejemo za z državo povezano družbo in bi torej morali državni lastniki objaviti prevzem ali pa bi ostali brez glasovalnih pravic, zato država ni želela tvegati, še piše časnik. Na skupščini Petrola, na kateri je imel državni blok izrazito premoč, je Istrabenz napovedal vložitev izpodbojne tožbe.

Po pisanju Financ so sicer v Mercatorju pojasnili, da bo njegov predsednik uprave Žiga Debeljak še vedno nadzornik Petrola. Nekateri so namreč Debeljaku, ki je bil v nadzorni svet Petrola izvoljen le nekaj dni po poslu, očitali, da si je s tem "kupil" nadzorniški stol. Debeljaka je namreč zdajšnja vlada imenovala tudi v skupščino Kada, zato druge "posebne usluge" niso bile potrebne, pravijo viri časnika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.