Slovenija
36 ogledov

Pijača s škodljivim vplivom na otroke

otroci, pomaranča pijača, cedevita, sok Shutterstock
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja na Olimpovo negazirano brezalkoholno pijačo z okusom pomaranče s sladili, kjer je zapisano, da lahko škodljivo vpliva na aktivnost in pozornost otrok.

Bralec je ZPS opozoril na Olimpovo negazirano brezalkoholno pijačo z okusom pomaranče s sladili. Na embalaži je namreč zapisano, da lahko škodljivo vpliva na aktivnost in pozornost otrok. Sprašuje, kako je mogoče, da kljub zapisanemu opozorilu prodajajo brezalkoholne pijače, ki lahko škodujejo otrokom, in ali je opozorilo dovolj?

"Na brezalkoholnih pijačah, ki so običajno narejene iz vode, citronske kisline, različnih vrst sladkorja in aditivov, mora biti po zakonodaji obvestilo za potrošnike, če imajo dodana AZO-barvila (aditive). Take pijače lahko torej prodajajo, vendar morajo imeti na etiketi opozorilo, ki ste ga opazili tudi sami," odgovarjajo na ZPS in potrošnike pozivajo, naju bodo pozorni in pred nakupom preberejo navedbe na deklaraciji.

Otrokom do treh let pijač in živil, ki vsebujejo sladila, na ZPS priporočajo. "Voda in nesladkani čaj sta vsekakor boljša izbira," dodajajo.

Komentarjev 1
  • Stolp 14:41 04.junij 2012.

    Vsekakor je tako za odrasle kot otroke najbolje piti naravne pijače. V želji po zaslušku pa ti bo danes vsakdo prodal tudi gift.