Slovenija
20 ogledov

Pijani fantje na poti domov

V tem trenutku ni dobro, da iščemo krivca in obdolžujemo. Treba je iskati dialog Žurnal24 main
Za komentar o vzrokih za včerajšnje nasilje smo povprašali strokovnjake. Skupina pijanih fantov se je odpravljala iz gostilne, na poti domov pa so uničevali vse, kar jim je prišlo pod roke, meni Ziherl.

"V vsaki družbi se nahajajo skladišča srda in izredno nevarno je, ko se ta skladišča odprejo. To je značilnost vsake družbe," je včerajšnji incident pred stavbo parlamenta komentiral socialni delavec in psihoterapevt Bernard Stritih.

Ko se sprožijo incidenti, ki imajo naravo vojnih operacij, odgovorni vedno zanikajo vpletenost in si umijejo umazane roke.
Bernard Stritih

Stritih nadaljuje, da nekateri izmed udeležencev tovrstnih demonstracij komaj čakajo, da izrazijo svojo jezo, ki jo zadržujejo v sebi bodisi zaradi razmer v družini bodisi zaradi težav v šoli. "V množici človek izgubi občutek za odgovornost," zatrjuje in doda, da bi se protesti lahko nedvomno končali izredno tragično.

Slovenci uporniki po naravi
Psiholog je prepričan, da se v ljudeh kopiči neka agresija v zvezi s krizo, poleg tega pa imamo Slovenci po njegovem mnenju tradicijo uporništva, kar se velikokrat idealizira.

Na proteste na žur
"Za incident je odgovorno študentsko vodstvo, študentski servisi in vsi tisti, ki so to organizirali. Večje množice je izredno lahko sprovocirati, saj so bolj nagnjene k skrajnim dejanjem," pa dogodek komentira psiholog Marko Polič in doda, da velika večina ljudi sploh ni vedela, zakaj so tam. "Proteste so vzeli za popivanje in žur."

V množici je samokritičnost manjša, zato posamezniki velikokrat naredijo tisto, kar drugače ne bi nikoli.
Marko Polič

Navadni vandalizem
"To sploh ni bil protest, ampak navadni vandalizem. Zgodilo se je isto, kot bi se skupina pijanih fantov odpravljala iz gostilne, na poti domov pa bi uničevali vse, kar bi jim prišlo pod roke," pa zatrdi psihiater Slavko Ziherl. "To je nemotivirano sproščanje energije. "Posamezniki, ki so razbijali okna, niso nikoli prebrali predloga zakona. To so fantje, ki si pod vplivom alkohola upajo storiti vse," je še dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.