Slovenija
48 ogledov

Pijani mladostniki vsak vikend na urgenci

najstniki, alkohol Shutterstock
Samo nekaj požirkov alkohola ne bo škodilo – trditev, ki ne drži, saj vsak organizem reagira drugače. V še večji nevarnosti mladostniki.

V zadnjih letih se je število mladostnikov, ki zaradi opitosti potrebujejo oskrbo v bolnišnici, povečalo, opozarjajo na ljubljanskem kliničnem centru (UKCL).

V času EuroBasketa, ko je alkohol eden od spremljevalcev navijanaj, proslavljanja zmage ali prebolevanja poraza, velja tako še enkrat opozoriti na nevarnosti alkohola.

Vsak reagira drugače

Zdravniki opozarjajo, da se telo vsakega na alkohol odziva drugače – odvisno je od teže, spola, vrste alkohola, hitrosti pitja, uživanja hrane ipd: "Nekdo pri treh promilih etanola lahko vozi avtomobil, druga oseba pa je pri tej koncentraciji etanola nezavestna."

Ne mešajte

Usodno je lahko tudi mešanje z energijskimi pijačami, ki je zelo priljubljeno. Zaradi takšne mešanice je občutek pijanosti in utrujenosti manjši, refleksi in  koordinacija pa upočasnjeni. „Zelo nevarno je takšno ravnanje za tiste, ki imajo prirojene motnje na srcu; velikokrat pride denimo do zapletov tudi pri mladih zdravih športnikih, ki v kratkem času popijejo večje količine alkohola,“ opozarjajo.

Velikokrat je uživanje alkohola povezano tudi z uživanjem različnih drog, kar ima lahko še hujše posledice.

Morali so tudi že oživljati

O natančnih statistiki opitih mladostnikov je težko govoriti, pravijo na UKCL. Tretjina jih opitost preživi doma, tretjino obravnavajo na primarni ravni, tretjino pa v bolnišnici.
 
Kot pravijo, ne mine konec tedna, da ne bi sprejeli vsaj enega, velikokrat pa več mladostnikov, ki so se tako napili, da potrebujejo zdravniško oskrbo. "Še veliko huje je v času organiziranih zabav v mestu, kot so različni koncerti. Takrat jih sprejmemo več, ki jih običajno pripeljejo reševalci brez spremstva staršev. Kot na primer po koncertu v Tivoliju avgusta lani 16, po prireditvi Ritem mladosti lani 13 in letos po prireditvi v Tivoliju 31. avgusta šest," so zapisali v UKCL.

Od januarja 2010 do aprila 2013 so na pediatriji sprejeli skoraj 300 mladostnikov med 12 in 18 letom. Med njimi so bili tudi taki, ki so bili v kritičnem stanju in so potrebovali oživljanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.