Slovenija
37302 ogledov

Pijani nogometaš razbil lastnega brata in tri turiste

Bostian Podgajski-nesreča Gasilska brigada Koper Zaletel se je v avtodom.
Portorožan Bostian Podgajski, ki se je nekdaj podil po nogometnih zelenicah, je zdaj pogost gost sodišč.

Enaintridesetletni Bostian Podgajski je na poziciji napadalca brcal žogo za MNK Izola, NK Portorož Piran, NK Šampion Celje, NK Krško in nazadnje NK Umag. Reprezentančnega dresa sicer ni nikoli oblekel, najvišjo vrednost na transfermarktu je dosegel avgusta 2012 – 25.000 evrov – nazadnje pa se je moral zaradi poškodb odpovedati tudi svojemu priljubljenemu športu.

Bostian Podgajski | Avtor: Anže Petkovšek Bostian Podgajski Anže Petkovšek

Udarjala le v glavo

Od takrat polni strani črne kronike. Julija 2017 je s prijateljem Edinom Murićem uprizoril prepir, da bi se, kot je trdilo tožilstvo, nato nad nekom znesla. In sta tudi se. Pred gostinskim lokalom v Portorožu je k njima pristopil 18-letni študent Nik I. in ju hotel pomiriti, onadva pa sta ga nemudoma začela pretepati, večino udarcev sta namerila v glavo. Zlomila sta mu lične kosti, premaknila obrazne, poškodovala očesno votlino, čeljust in možgansko dno, potrebna je bila operacija.

Obtoženca, ki sta vztrajala, da sta Nika prvič videla na koprskem sodišču, sta bila obsojena, Murić na šest mesecev zapora, Podgajski pa pet mesecev pogojnega s preizkusno dobo dveh let.

S sto na uro v avtodom

Slabo leto kasneje, 10. junija 2018, je Podgajski povzročil hudo prometno nesrečo. Tisto nedeljo nekaj pred šesto zjutraj se je v svojem beemveju skupaj z bratom, ki je dobil otroka, kar je posledično razlog za praznovanje, peljal po lokalni cesti iz smeri Belvederja proti Strunjanu, v krvi je imel 2,21 promila alkohola. Zaradi prevelike hitrosti, vozil je s 125 kilometri na uro, ga je zaneslo na brežino, oplazil je obcestni kamen in dve drevesi ter nato, takrat po izračunih izvedenca prometne stroke s hitrostjo 114 kilometrov na uro, treščil v kombi, predelan v avtodom. V njem so spali tri francoski turisti.

Bostian Podgajski - nesreča | Avtor: Gasilska brigada Koper Gasilska brigada Koper

Dve Francozinji, stari 19 in 26 let, ter  Bostianov brat, so se lažje poškodovali, 26-letni Francoz pa huje, menda je imel zlomljeno hrbtenico in posledice čuti še danes. Tožilstvo je Podgajskemu očitalo nevarno vožnjo v cestnem prometu, nazadnje pa je bil na eno leto in štiri mesece zapora ter stransko kazen, prepoved vožnje za dve leti, obsojen zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Ne bo več pijan za volanom

Na sodbo sta se pritožila tako tožilstvo kot obramba in višje sodišče v Kopru je za minuli četrtek razpisalo pritožbeno sejo. Tožilstvo vztraja pri prvotni obtožnici, nevarni vožnji, ker da je Podgajskemu mogoče očitati eventualni naklep, saj se je zavedal, da ogroža sopotnika in druge udeležence v prometu, povrh vsega je bila tedaj že turistična sezona.

Pritožbo obrambe je sestavila še prejšnja zagovornica Podgajskega Dragica Kotnik, predstavil pa jo je njegov zdajšnji odvetnik Franci Matoz: sodbo naj se razveljavi in zadevo vrne v ponovno sojenje, oziroma, naj se obdolženca oprosti. Razlog: Podgajskemu sodišče ni omogočilo dokazati, da ni podane vzročne zveze med njegovim psihofizičnim stanjem in ravnanjem pri vožnji zunaj vozišča ter trkom v avtodom. Pred tem je namreč zadel v druge ovire, poleg tega je kombi stal na kraju, kjer je to s prometnimi oznakami prepovedano.

"Žal mi je za vse kar, se je zgodilo, sploh za poškodovane, žal ne morem zavrteti časa nazaj. Športnik sem bil celo življenje. Nikoli več ne bom pijan za volanom," se je pred senatom višjih sodnikov pokesal Podgajski, ki je, mimogrede, po nesreči še enkrat napihal, za osem kazenskih točk. Njihovo odločitev bo prejel po pošti.

Zaprt zaradi drog

Po koncu seje so ga odpeljali nazaj v koprski zapor, kjer prestaja dve leti in štiri mesece kazni zaradi drog. Sodeloval naj bi v 57-članski kriminalni združbi, ki naj bi jo vodila brata Velibor in Dalibor Lipovac, v avtu, ki ni bil njegov, a so ga izdale sledi DNK, pa so policisti našli dobrih 900 gramov kokaina, pet gramov heroina in dobra dva kilograma posušene konoplje. Podgajski je s tožilstvom sklenil dogovor in večino kazni tudi že odsedel, saj se vanjo upošteva 17 mesecev pripora.
 

Komentarjev 16
  • Avatar Tomaž Godler
    tomaz264 08:08 10.september 2023.

    Nekoga tako pretepst, kazen tri mesece pogojno, povzročiti nesrečo z 2,2 prosila, Matoz bi ga oprostil, ker so napačno parkirali, pa droga, pa kaj še vse, kar ne pride v javnost... Nekatere pa...

  • slovenc002 07:56 10.september 2023.

    Me zanima kako bi ga Matoz zagovarjal, ce bi bila njegova hci v kombiju, ki je bil sicer napacno parkiran, to je vazno

  • jakec1575 22:07 09.september 2023.

    Da meni en sina tako prefuka, ker je hotel pomagati in dobi pogojno, bi ga bolece osebno spravil do slamice, sodnika ali sodnico in tozilstvo pa povprasal po zdravju. Zaradi vasih sodb povratnik ogroza nova in nova zivljenja. Za prvi ...prikaži več incident in trajne poskodbe bi moral dobiti 10let in se civilno tozbo za odskodnino 500jurjev vlozit. Da pi*da dela do smrti.