Slovenija
26 ogledov

Pije jih manj, a so bolj pijani

slovenija 15.04.2010 alkotest, policija, pihanje, vinjeni voznik, Ljubljana, fot Boštjan Tacol
Letos na cestah že 13 več mrtvih kot v istem obdobju lani. Razlog največkrat previsoka hitrost in izsiljevanje pa tudi alkohol – kot pri vozniku, ki je pred enim tednom na Slovenčevi ulici zbil mladi dekleti.

Prejšnji teden so se na slovenskih cestah zgodile štiri smrtne prometne nesreče, v katerih je umrlo pet ljudi. Letos so slovenske ceste zahtevale 38 smrtnih žrtev, kar je precej več kot v istem obdobju lani, ko je na cestah v enakem času umrlo 25 ljudi.

V javnosti je prejšnji teden najbolj odmevala nesreča na Slovenčevi cesti v Ljubljani, v kateri sta umrli nič hudega sluteči dekleti, ki sta pravilno prečkali cesto. Policija je 35-letnemu Ljubljančanu, ki je vozil vinjen in brez vozniškega dovoljenja odredila pripor. Rezultati krvnih testov bodo znani v prihodnjih dneh.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom in telesnimi poškodbami je sicer neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti, v ozadju hudih prometnih nesreč pa je pogosto tudi alkohol. "Številno alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se zmanjšuje," pravijo na GPU. "Se pa zvišuje stopnja alkoholiziranosti."

Po podatkih GPU so alkoholizirani udeleženci do 4. maja povzročili 428 prometnih nesreč, od tega jih je bilo 8 s smrtnim izidom. V tem obdobju je policija ugotovila 4.493 kršitev s področja alkohola.

Najvišja globa za vožnjo pod vplivom alkohola za voznike, ki nimajo vozniškega dovoljenja ali ga ne potrebujejo, je 1200 evrov za preostale pa najmanj 1200 evrov in 18 kazenskih točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.