Slovenija
28 ogledov

Pijemo ga manj kot Avstrijci

Mleko Saša Despot
Mleko. Ljubljanske mlekarne naj bi kljub tuji lasti kupile še več slovenskega.

"Med 17 slovenskimi dobavitelji mleka in mlečnih izdelkov je kar 13 takih, ki ponujajo stoodstotno slovensko mleko in mlečne izdelke iz takega mleka," so povedali pri Mercatorju, kjer bodo po novem posebno označevali ponudbo mlečnih izdelkov iz izključno slovenskega mleka.

Celeia samo slovensko

V Mlekarni Celeia, kjer uporabljajo izključno slovensko mleko, so ga lani odkupili 93 milijonov litrov, v manjši kobariški Planiki pa devet milijonov litrov. Skupno se v Sloveniji pridela okoli 635 milijonov litrov mleka na leto, od tega so Ljubljanske mlekarne (LM) lani odkupile več kot tretjino.

Pri LM sicer ne kupujejo izključno slovenskega mleka: iz njega izdelujejo 90 odstotkov vseh izdelkov, od tega pa jih 50 odstotkov izvozijo v tujino. Kot so nam povedali, se delež odkupa slovenskega mleka kljub odkupu podjetja s strani hrvaškega Dukata oziroma skupine Lactalis ni spremenil. "Mleko odkupujemo od 2.400 pridelovalcev iz območja 41 kmetijskih zadrug iz celotne Slovenije. V prihodnje načrtujemo povečevanje deleža v Sloveniji odkupljenega mleka," so nam pojasnili pri LM. Na vprašanje, od kod prihaja preostalih deset odstotkov mleka, ki ga predelajo, so nam odgovorili, da iz držav Evropske unije.

Kratka pot je prednost

Irena Rogelj z biotehniške fakultete v Ljubljani kot glavno prednost slovenskega mleka izpostavlja kratke poti od pridelovalca do predelave: "Ker mleka ne vozimo daleč, je sveže in manj poškodovano; gre namreč za občutljivo strukturo. Kakovost lahko pogledamo tudi z vidika kakovosti paše in vode v Sloveniji, kjer imamo prednost relativno neokrnjene narave, ki sicer ni merljiva, se pa pozna na končnem okusu mlečnega izdelka." Ob tem je okoli 96 odstotkov krme, namenjene kravam molznicam, pridelane na samih kmetijah, le štiri odstotke pa predstavljajo močna krmila, kot so koruzno zrnje in sojine tropine, dodaja Rogljeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.