Slovenija
854 ogledov

Pikalo in Štrukelj bosta podpisala dogovor

Jernej Pikalo Saša Despot
Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj bosta danes podpisala dogovor o izvrševanju stavkovnega sporazuma.

Gre za prvi korak k sistemski prenovi kariernega sistema strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Vlada je s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) decembra 2018 podpisala stavkovni sporazum, v katerem se je zavezala, da bo v sodelovanju s predstavniki sindikata prenovila karierni razvoj strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Spremeniti bo treba predpise

Ministrstvo in sindikat sta nato uskladila bistvene elemente prenove z okvirno časovnico za realizacijo sprememb, za kar bo potrebna tudi sprememba predpisov. S spremembo pravilnika, ki ureja napredovanje strokovnih delavcev v nazive, naj bi olajšal dostop do naziva svetnik. Za uvedbo novega, četrtega naziva (višji svetnik), ki naj bi bil umeščen za nazivom svetnik, pa bo treba spremeniti zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Določbo o novem nazivu naj bi ministrstvo vključilo v prvi predlog sprememb omenjenega zakona.

Vendar pa dogovor, ki ga bodo danes podpisali, po navedbah ministrstva predstavlja le prvi korak k sistemski, tako postopkovni kot vsebinski prenovi kariernega sistema strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja. Skupaj s pristojnimi javnimi zavodi tako načrtujejo obsežen projekt v obdobju 2020-2022, katerega cilj je razviti in pripraviti predloge posodobitve profesionalnega in kariernega razvoja ravnateljev in strokovnih delavcev.

Učitelji razred šola darilo konec šole Slovenija Mobilni učitelji so se izrekli za stavko

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 1
  • jakec1575 12:14 08.januar 2020.

    eni se hebemo cel lajf, da lahko drugi po inerciji napredujejo. Ne samo dobri. Pa ne mi spet , da je tezko ucit otroke. Tezko je speljat v enem letu projekt za 10 mio s koncnim izdelkom. Bi rad videl ...prikaži več koliko uciteljev je tega sposobnih.