Slovenija
2070 ogledov

Pikalo: Prihodnje leto brezplačni delovni zvezki še za tretji razred

Učbeniki se kopirajo na veliko. (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Učbeniška gradiva brezplačna za vso prvo triado.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je izpolnilo koalicijsko zavezo in sprejelo spremembe pravilnika o upravljanju učbeniških skladov, po katerih bodo učbeniki in delovni zvezki brezplačni tudi za učence 2. razredov.

Brezplačni tudi delovni zvezki za tretji razred

"Poleg tega pa smo poskrbeli, da bodo šolske torbe vsaj nekoliko lažje, saj bo ministrstvo zagotovilo dodatna finančna sredstva za interaktivna učna gradiva. In to še ni vse, saj za prihodnje šolsko leto 2020/2021 napovedujemo brezplačna učna gradiva za prvo triado v celoti, torej za 1., 2. in tudi 3. razred osnovne šole," je danes sporočil minister Jernej Pikalo. 

30 evrov na učenca za prvi, 40 evrov za drugi razred

Po ministrovih besedah bodo po spremembah pravilnika, ki bodo predvidoma danes objavljene tudi v uradnem listu, šolam za zagotavljanje brezplačnih učbenikov in delovnih zvezkov v 1. razredu še naprej zagotavljali po 30 evrov na učenca, za zagotavljane brezplačnih učbenikov in zvezkov v 2. razredu pa bodo šole prejele 40 evrov na učenca.

Celotna vsota za učbeniške sklade za šolsko leto 2019/2020 znaša približno pet milijonov evrov. Za digitalna gradiva bodo namenili 300.000 evrov, kar naj bi po besedah Pikala prispevalo tudi k lažjim šolskim torbicam.

Pikalo: Učitelji naj sodelujejo

Šole imajo pri razporejanju sredstev proste roke, kar pomeni, da se same odločajo, kako razporedijo sredstva, ki jih dobijo za učbeniške sklade. Učiteljice in učitelji so pri izboru učnih gradiv avtonomni, končni izbor opravijo v sodelovanju s starši, ki se morajo strinjati s ceno izbranih gradiv. Pri odločitvi o izbiri učbenikov in kompletov učnih gradiv naj šole razumno presodijo o smotrnosti uporabe učnih gradiv, še zlasti v prvi triadi osnovne šole. “Spodbuditi želimo učiteljice in učitelje, da sodelujejo in si med seboj izmenjujejo dobra učna gradiva, ki jih pripravljajo sami,” pravi minister.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 06:39 25.maj 2019.

    V Avstriji imajo brezplačno v vseh razredih osnovne šole . Ampak oni so reveži mi pa smo dežela bogatih....haha....tajkunov .

  • mph 21:25 24.maj 2019.

    Še en plus za Šarca in to vlado. Ampak desnosučne to ne zanima, boljša kot je konkurenca, slabše jim kaže pri naslednjih volitvah, pa jih je za razumeti. Vladati, pa čeprav na pogorišču. Vodi pa jih večino profesionalni (politični) požigalec.