Slovenija
879 ogledov

Piloti Adrie Airways napovedali serijo stavk

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways adria airways Le še v spominu ...
Ker poslovodstvo Adrie Airways ne prisluhne pozivom pilotov k začetku pogajanj o novi kolektivni pogodbi, je Sindikat prometnih pilotov Slovenije za september napovedal serijo stavk.

Trajale bodo vsakič po tri dni, prva pa se bo začela v nedeljo, 8. septembra, opolnoči.

Veljavna kolektivna pogodba poteče to nedeljo, sindikat pilotov pa je poslovodstvo Adrie Airways k začetku pogajanj o novi pozval že konec lanskega poletja. A z aktivnimi pogovori so začeli šele v začetku letošnjega junija in doslej jim še ni uspelo priti do točke, ko bi bil lahko že sklenili sprejemljiv osnutek nove kolektivne pogodbe, so danes sporočili iz sindikata.

Kot so pojasnili, si želijo predvsem urediti delovne pogoje pilotov, saj so ti ob trenutni obliki dela postali nevzdržni. "Svoj glavni cilj smo večkrat poudarili tudi delodajalcu, obenem pa ga tudi pozvali, naj nemudoma preneha z neprestanimi kršitvami obstoječe kolektivne pogodbe," so zapisali.

Sestanek na sestanek, pa nobenega dogovora

Odločitev o stavki so sprejeli že sredi avgusta, vendar so še vedno puščali odprte možnosti za sklenitev dogovora do zadnjega trenutka. V zadnjem mesecu so se z delodajalcem sestali tudi po večkrat tedensko, a do sprejemljivega osnutka nove kolektivne pogodbe niso prišli. Odločitev o stavki je tako zdaj dokončna, in sicer bodo stavkali od 8. do 10. septembra, od 18. do 20. septembra ter od 30. septembra do 2. oktobra.

"Kot sindikatu nam v danih razmerah ne preostane več dosti zakonskih možnosti, kot da se odpravimo na stavko in poslovodstvu jasno povemo, da pod trenutnimi delovnimi pogoji ne mislimo več opravljati svojega dela," so odločni piloti.

Kljub napovedani stavki pa v sindikatu še vedno puščajo odprta vrata za dosego dogovora, s čimer bi se izognili stavki. "Želeli bi poudariti, da smo se piloti v Adrii na račun možnega dogovora odpovedali marsikateri zahtevi, ki je popolnoma upravičena, vendar želimo jasno povedati, da je določene minimume za delo potrebno sprejeti in mimo katerih ne mislimo opravljati svojega dela," so zapisali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar vec
    vec 12:50 31.avgust 2019.

    Pa sej naj stavkajo, kdo se še voz z adrijo, razen Bruseljčanov ?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:13 31.avgust 2019.

    Bojo kurac stavkal,sej pol ne bojo nč več pilotiral v Sloveniji ampak bojo lahko za četrt dnarja letel v drugih firmah po svetu in bojo skoz od doma ne samo par dni?SIcer se pa s polno ritjo da srat!