Slovenija
26 ogledov

Pingpong glede arbitra

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Različni mnenji ali spor preko medijev? Predsednik Türk in premier Pahor glede arbitra vsak na svojem bregu. Pahor žogico umirja.

Predsednik Danilo Türk je danes glede slovenskega člana arbitražnega sodišča opozoril pred naglico. Poudaril je, da je Slovenija s potrditvijo arbitražnega sporazuma vstopila v fazo, v kateri ni več prostora za politično improviziranje ali domačnost. "Sedaj nismo več na terenu čiste politike; zdaj smo na terenu pravnih priprav, kjer je potrebna metodološka premišljenost," je poudaril.

Predsednik je še dodal, da bi morebitnemu slovenskemu kandidatu še predlagal, naj se vpraša, če se honorarju ne bi odpovedal, glede na to, da je sodelovanje v arbitraži "globoko domoljubno dejanje in velika čast".

Kot je znano, je premier Borut Pahor pred tem omenil le eno ime, in sicer Ernesta Petriča, o katerem pa si niti koalicija ni enotna. Türk je sicer opozoril, da je vsa razprava o izbiri slovenskega člana arbitražnega sodišča še prezgodnja. Vsi roki za izbiro arbitrov in tudi za arbitražo začnejo teči šele po podpisu pristopne pogodbe Hrvaške k EU, do česar pa ne bo prišlo prej kot v enem letu, zato ima Slovenija še dovolj časa.

V duhu reprezentance potrebna enotnost
Pahor se je na predsednikove besede odzval na srečanju z novinarji po obisku izolske bolnišnice. O arbitru bo odločil, kdor je pristojen za njegovo imenovanje, je dejal danes premier Borut Pahor ob robu obiska v Splošni bolnišnici Izola. "Če je predsednik države tisti, ki na koncu sprejme odločitev, mu bom, kolikor lahko, pri tej odločitvi le pomagal, sprejel pa jo bo on. V kolikor je pristojnost drugačna, jo bomo spoštovali," je dejal.

Pomembneje kot to, kdo je za imenovanje slovenskega predstavnika v arbitražnem tribunalu pristojen, je po Pahorjevem mnenju dobiti glede bodočega arbitra soglasje znotraj slovenske politike. Kot je še dejal, je pomembno, da "začnemo v duhu reprezentance delati na memorandumu in da se tako obnašamo ves čas dela arbitražnega sodišča".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.