Slovenija
30 ogledov

Pingpong med sodišči

Anton Vorina nezakonito obračunavanje plač učiteljem s povečanim obsegom dela do Žurnal24 main
Plače učiteljev. Sodišča že pet let premlevajo, ali je bila plača pravilno obračunana. Pirnat: To je predolgo!

Pravda. Tožba učitelja Antona Vorine proti Poslovno-komercialni šoli (PKŠ) Celje se je danes po petih letih že tretjič znašla na začetku, to je na prvostopenjskem delovnem sodišču v Celju. “Višje sodišče je izrazilo dvom o pravilnosti izračuna plačnega količnika, saj je bilo izvedensko mnenje na prvi stopnji v primeru kolegice Jadranke Prodnik v prid toženi stranki, medtem ko je izvedenka Marija Arko dokazala, da imam prav jaz,” je pred jutrišnjo obravnavo dejal Vorina. Ena je namreč upoštevala zakon, druga pa sporni pravilnik.

Čez noč nižje plače
Obračun. Vorini se je 1. oktobra 2004 plača znižala, ne da bi se ob tem spremenila zakonodaja ali njegova delovna obveznost.

S kolegico Jadranko Prodnik sta sprva tožbo proti delodajalcu na prvi stopnji izgubila, vendar s pritožbo na višjem sodišču dosegla vnovično obravnavo, na kateri je Vorina leta 2008 tožbo dobil.

Sporen le en člen zakona
Kot je povedal, je razočaran nad pristojnimi institucijami, ki jih je zaprosil za razlago 12. člena zakona o plačah delavcev v javnih vzgojno-izobraževalnih zavodih. Ta govori o obračunu povečanega obsega delovne obveznosti. Zaupal nam je, da mu bo tretji sodni izvedenec dal prav, če bo le sledil zakonodaji.

“Zadeva se dejansko že predolgo vleče, sodišče bi moralo spoznati, da je izračunavanje plač odvisno od interpretacije zakona,” je pravdo komentiral Rajko Pirnat, dekan ljubljanske pravne fakultete.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.