Slovenija
7 ogledov

Pionirske spletne volitve

Pogodba velja do konstituiranja nove skupščine, ko bo imel nadzorni svet vse mož Žurnal24 main
Volitve zastopnikov. Ne le po pošti in na poslovnih enotah, tudi prek spleta.

V petek se je z objavo sklica skupščine Vzajemne vnovič, predvidoma zadnjič, začel lov za pooblastili okoli 844 tisoč zavarovancev za glasovanje na skupščini. Kdo vse bo tokrat organizirano zbiral pooblastila, da bi imel na skupščini čim večjo moč, bo znano 18. januarja. Ker bodo zavarovanci na skupščini razporejeni v pet starostnih skupin in bo vsaka imela petino glasov, “se ne bo moglo zgoditi, da bi o vsem odločala le ena starostna skupina. Na zadnji je bila nadzastopana skupina upokojencev,” je povedal prvi mož Vzajemne Dušan Kidrič.

Udeležba skupščine
Roku. Skupščine Vzajemne, ki bo 9. februarja ob 14. uri v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču, se lahko udeleži vsak zavarovanec Vzajemne. Svojo udeležbo mora pisno prijaviti do vključno 5. februarja. Več informacij na spletni strani Vzajemna.si.

Tokratna skupščina pa bo prelomna, saj bodo zavarovanci lahko povedali, ali sploh soglašajo z lani sprejetimi popravki zakona o zavarovalništvu. Ti določajo, da bodo v prihodnje na skupščinah v njihovem imenu glasovali voljeni zastopniki, ki jih bodo zavarovanci volili vsakih šest let. Za uveljavitev novega sistema mora Vzajemna na skupščini dobiti kar 75-odstotno podporo vseh navzočih. Gre namreč za popravke statuta.

Brez certifikata, s kodo
Takoj zatem se bodo začele priprave na volitve 45 zastopnikov in njihovih 90 nadomestnih članov. Na Vzajemni so včeraj povedali, da bodo te volitve predvidoma konec maja, trajale pa bodo tri tedne. Vsi zavarovanci bodo na dom dobili obvestilo o volitvah z glasovnico, svoj glas pa bodo lahko oddali po pošti, na mobilnih voliščih in 47 enotah Vzajemne. Da bi čim več ljudi volilo zastopnike, so se odločili, da bodo omogočili tudi volitve prek spleta. “Izpeljali bomo pionirsko delo,” je dejal Igor Jarc, član uprave, in dodal, da za glasovanje ne bo potreben digitalni certifikat, saj bodo varnost glasovanja zagotovili z dovolj dolgo varnostno kodo in vpisom osebnih podatkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.