Slovenija
56 ogledov

Pipe naj ne puščajo

Tekoča voda iStock
Vodovod. Izgube je lahko tudi 30 tisoč litrov na mesec.

Če pušča voda in če iz pipe iztečeta samo dve kapljici na sekundo, je mesečna izguba okoli 380 litrov, opozarjajo v Rižanskem vodovodu Koper (RVK). Če voda pušča v prekinjenem curku, vržete skozi okno 2.650 litrov na mesec, če je curek trimilimetrski, pa skoraj 30 tisoč litrov.

“Puščanje vode lahko preverite tako, da odčitate stanje na vodomeru, nato pa vode dve uri ne uporabljate,” svetujejo. Če se je stanje na vodomeru spremenilo, potem nekje pušča.

Velike malenkosti

“Največje količine vode po nepotrebnem porabimo za splakovanje straniščne školjke,” pravi Sara Milenkovski iz RVK. Za splakovanje školjke porabimo približno trideset odstotkov pitne vode v gospodinjstvu, z varčnimi kotlički pa je lahko prihranimo okoli 50 odstotkov. “Sicer pa mora vsak posameznik sam razmisliti, kje po nepotrebnem porabi vodo. Najbolje je, če ves čas in pri vseh opravilih mislimo na porabo vode, pomemben je tudi vzgled otrokom, ki nas bodo posnemali,” dodaja.

“Porabite manj časa za prhanje, med čiščenjem zob zaprite pipo, za mrzle napitke ne uporabljajte vode iz pipe, hladno vodo imejte raje v hladilniku,” še svetujejo v RVK.

Komentarjev 1
  • Varnost Doma Trgovina 18:43 16.januar 2013.

    Ali vam pušča voda ,pa ne dobite vodovodarja,potem nujno potrebujete LEAKMATE,ki v sili zaustavi iztekanje vode.Več podatkov najdete na spletni strani VARNOST-DOMA.INFO