Slovenija
25 ogledov

Pipica se zapre 1. aprila

Lutke svetnikov v Mariboru mediaspeed
Mariborska občina. Kaj bo, če mestni svet na sprejme proračuna in se razpusti.

"Če se pred sprejetjem občinskega proračuna mestni svet razpusti, nimamo na občini nobene zakonske osnove za financiranje plač, socialnih transferjev in preostalih projektov po 31. marcu," pojasnjuje Milan Mikl, podžupan Mestne občine Maribor (MOM), ki po odstopu Franca Kanglerja opravlja funkcijo župana. Zelo nazorna je Milica Simonič Steiner, direktorica mestne uprave: "S 1. aprilom se pipica zapre."

Brez enkratnih pomoči

Ker bi se ustavila čisto vsa izplačila iz proračuna, bi brez sredstev ostali center za pomoč na domu, center za brezdomce, javna kuhinja, varna hiša in materinski dom, ne bi se izplačevale enkratne socialne pomoči, ustavilo bi se subvencioniranje šolske prehrane. "Vzgojiteljice ne bodo dobile plače, Nigradu ne bomo mogli plačati koncesijske dajatve za vzdrževanje cest, izvajalcem in dobaviteljem ne bomo mogli poravnati računov, ustavili se bodo tudi transferji iz državnega proračuna," je dodala Simonič Steinerjeva. "Enostavno je reči, zdaj se razpustimo in imejmo nove volitve, to je lepo slišati, težje pa realizirati brez posledic."

Da do takšnega stanja res lahko pride, potrjuje Alojz Križman, opozicijski mestni svetnik. "Res se lahko zgodi, da bi bil, če bi mestni svet v ponedeljek (danes op. a.) odstopil, proračun sprejet najhitreje maja. Občina bi bila dva meseca brez financiranja. Kriva pa je izključno mestna uprava, ker bi lahko imela občina proračun za leto 2013 tako kot Ljubljana že sprejet," dodaja Križman.

Za zdaj začasno financiranje

Jutri bo sicer prva seja mestnega sveta letos, vendar pa na njej mestni svetniki o občinskem proračunu za to leto ne bodo razpravljali, ker je še v usklajevanju. Nekatere občine – denimo Ljubljana, Koper, Piran, Novo mesto, Rogaška Slatina, Kranj, Ajdovščina, Domžale in Črna na Koroškem – so proračun za letos že sprejele.

Ker proračuna MOM še nima, je Franc Kangler podpisal sklep o začasnem financiranju občine od januarja do marca. Če proračun do konca marca ne bi bil sprejet, pa je mestni svet tisti, ki izglasuje sklep o vnovičnem začasnem financiranju občine. Po predvidevanjih občinskih uradnikov bo prvo branje proračuna 28. januarja, drugo branje in sprejem proračuna pa si želijo v februarju.

 

Komentarjev 7
  • mph 13:16 07.januar 2013.

    He, he, ... morda pa je problem v temu, da so visele lutke ... :-))

  • hubertfast 09:43 07.januar 2013.

    Premalo lutk so obesili...

  • dragec 09:30 07.januar 2013.

    Ali veste koliko stane ena napihljiva lutka. Namesto, da jih obešajo, rajši, da jih uporabljajo za nekaj -zakaj so bile namenjene!!!