Slovenija
13 ogledov

Pipistrel dobil koncesijo v Gorici

null Žurnal24 main
Italijani so podjetju Pipistrel iz Ajdovščine podelili 30-letno koncesijo za gradnjo proizvodnih prostorov ob letališču na Rojcah v Gorici.

Lastnik in direktor Pipistrela Ivo Boscarol je dejal, da je idejni projekt že v pripravi, gradbeno dovoljenje pa naj bi dobil najkasneje v šestih mesecih. Načrtuje, da bodo že prihodnje leto začeli z leto dni trajajočo gradnjo proizvodne hale na 2,5 hektara velikem zemljišču ob goriškem letališču. S proizvodnjo naj bi začeli predvidoma v prvi polovici leta 2012.

Kraj načrtovane gradnje je znan tudi po tem, da sta tam prve letalne poizkuse opravila brata Rusjan. Ravno konec novembra bomo sicer obeležili 101 leto, odkar je z Malih Rojc poletelo letalo Eda I, ki ga je z bratovo pomočjo izdelal in pilotiral goriški Slovenec Edvard Rusjan. Ta polet je obveljal za prvi tovrsten dosežek v Evropi. Z njim sta se brata Rusjan v zgodovino zapisala kot pionirja slovenskega ter tudi svetovnega letalstva.

Boscarol načrtuje, da bodo v Rojcah sestavljali le štiri- in večsedežna letala. Zaposlili naj bi nove delavce. Proizvodnja z razvojnim laboratorijem bo še naprej ostala v Ajdovščini. Tam sestavljena letala bodo pod italijansko blagovno znamko prodajali preko Atlantika in drugam. Razlog za tako odločitev je, da Slovenija z ZDA še ni sklenila bilateralnega sporazuma, ki bi slovenskim podjetnikom, ki izdelujejo letala ali opremo za letala, omogočil prodajo svojih izdelkov na ameriškem trgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.