Slovenija
17 ogledov

Piran ne mara plastike

papirnate vrečke Eco Village
Mednarodni projekt. Piran sodeluje v mednarodnem projektu Eco Village, občanom bodo delili papirnate vrečke.

Evropske komisije je včeraj sprejela predlog, ki od držav članic zahteva, da zmanjšajo uporabo lahkih plastičnih nosilnih vrečk. Prav z njim pa sovpada tudi mednarodni projekt Eco Village, v okviru katerega naj bi nastala mreža občin, majhnih vasi in mest, ki predstavljajo dobre primere ukrepov proti okoljskemu onesnaževanju. Projektu se je pridružila tudi piranska občina, njen župan Peter Bossman je podpisal pristopno izjavo za sodelovanje v njem. Občina Piran je v njegovem okviru prejela pet tisoč papirnatih vrečk, ki jih bodo prihodnji mesec razdelili občanom.

Radi imajo svoje okolje

Projekt Eco Village je sicer nastal na pobudo Bahr Loubnan, ki je neprofitna, nevladna organizacija, ustanovljena v Libanonu v letu 2002 s strani Libanonskega predsednika Sveta ministrov Rafika Haririja (ta je bil sicer ubit v Bejrutu leta 2005); združuje pa okoljske strokovnjake, geografe, biologe in strokovnjake komuniciranja in poskuša najti načine, kako preprečiti onesnaževanje morja, obvarovati biotsko raznovrstnost in propagirati gospodarno upravljanje okolja. Poudarek je na uporabi obnovljivih virov energije, upravljanju z odpadki in preprečevanju odpadkov (še zlasti veliko je onesnaženosti zaradi plastičnih vrečk) ter podpiranjem organskega kmetovanja in zmanjševanjem izpustov ogljikovega dioksida iz avtomobilov. V naslednjih nekaj letih bi se ta mreža razširila v močno korporacijo lokalnih skupnosti.

Komentarjev 1
  • Scott 00:07 06.november 2013.

    Ne verjamem, saj je tam vse plastično.?Okna, mize na vrtovih lokalov, zabojniki za odpadke, ležalke, celo stojala za senčnike so plastična in napolnjena z vodo, itn, itn...