Slovenija
68 ogledov

Pirančani ga ne dajo

“Imamo svoje staro dvigalo, ki nam dobro služi in je brezhibno,” pravijo piransk Žurnal24 main
Prenova pomola. Dvigalo bo prestavljeno v Sečo, je odločen župan.

Iz leta 1943 Obnovljeno. Dvigalo so naredili v italijanskem Trbižu za mehanično delavnico Licia Bencija, ki ga je uporabljal za dvigovanje na kraju, kjer sta zdaj carina in mejna policija. Leta 1972 so ga premaknili na današnje mesto in leta 2004 temeljito obnovili.

 

Od razpisanega 4,8 milijona evrov nepovratnih, predvsem evropskih sredstev za ureditev ribiških pristanišč v treh obalnih mestih je bila Piranu odobrena polovica oziroma 2,4 milijona evrov. Predvidena naložba v piranski mandrač je sicer v celoti vredna 3,5 milijona evrov.

Še pred začetkom del pa so v Piranu že razburjeni ribiči in ljubitelji dediščine. Nepotrebno se jim zdi odstranjevanje starega ribiškega dvigala. “Je naša tehnična dediščina, je pri roki in je brezhibno, uporabljamo ga vsi. Je naše – od vse redkejših ribičev ter drugih, ki tu še vztrajamo in živimo od morja. Gre za še en korak k našemu izginotju,” naštevata ribiča Milan Pevc in Goran Pahor, ki si prizadevata tudi za ohranitev izginjajoče avtentičnosti 
Pirana. Poudarjata, da so podobna dvigala prepoznavni znak mandračev vseh starih sredozemskih ribiških mest.
3,5-milijonska naložba v obnovo pomola bo odnesla dvigalo.

 

V novo podobo ne spada
Da ob obnovi ribiškega pomola načrtujejo tudi odstranitev dvigala, ki naj bi ga nadomestili s teleskopskim viličarjem oziroma dvigalom za plovila, potrjujejo tudi v kabinetu župana Tomaža Gantarja.Vse, kar je povezano z dvigalom in popravilom plovil ob njem, povzroča tudi onesnaževanje okolice in ne spada v podobo prenovljenega dela mandrača. Zato bo prestavljeno v Sečo,” je odločen župan. Ponudbe izvajalcev bodo odpirali prihodnji četrtek, dela bodo začeli po turistični sezoni, končana pa naj bi bila predvidoma aprila prihodnje leto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.