Slovenija
369 ogledov

Pirati na spletu izgubili bitko, a zmagujejo ofenzivo

Piratstvo. Shutterstock
Ljubitelji deljenja nelegalnih vsebin na spletu prek torrent datotek so v enem mesecu doživeli dva huda udarca, saj sta ugasnili dva največja iskalnika torrentov. Bi moralo uporabnike skrbeti, da se tovrstna ‘zastonjska’ postrežba končuje? Nikakor, le piratska industrija je v obdobju velike tranzicije.

Avgust je prinesel velikanske pretrese na polju t. i. torrent trackerjev, spletnih strani, ki omogočajo iskanje in pobiranje torrent datotek na računalnike ali mobilne naprave. V veliki meri gre predvsem za datoteke spornega slovesa, saj se prek torrentov vsak dan na računalnike po svetu na neavtoriziran način pobere na terabajte glasbe, filmov, iger in programov. 

Konec julija pa je najprej ugasnil KickassTorrents, do takrat najbolj priljubljeni tracker na svetu. Ameriški vladi ga je končno uspelo pokoriti, potem ko se je v preteklosti Kickass večkrat izognil tej usodi tako, da je svoje domene in strežnike selil med spletnim piratom prijaznejšimi državami.

Na začetku avgusta pa je brez pojasnil in vnaprejšnje napovedi “mrknil” še Torrentz.eu, najverjetneje kot posledica prostovoljne odločitve tistih, ki so z njim upravljali. Razlog za takšno odločitev je razumen, če vemo, da avtorji tvegajo tudi po deset let in več kazni v zaporu, če bi prišli v kremplje ameriškemu preiskovalnemu uradu FBI. Oba trackerja sta se pridružila dolgi vrsti padlih velikanov med torrent trackerji, od katerih je ostal praktično na površju le še starosta Pirate Bay, ki je pred dnevi dopolnil že 13 let delovanja.

Klientela prehaja na novo tehnologijo

So piratstvu šteti dnevi? Sodeč po zadnjih podatkih nikakor. Prav te dni je podjetje MUSO, ki je specializirano za spremljanje neavtorskih vsebin po svetu, objavilo raziskavo, da torrenti izgubljajo na popularnosti, a iz drugega razloga, kot bi si želeli nosilci avtorskih pravic -  vse več uporabnikov prehaja na pretočne vsebine, a še vedno prek spletnih strani, ki to storitev nudijo mimo avtorskih pravic.

V letu 2015, ko so sicer strani s piratsko vsebino dosegle še vedno častitljivih 141 milijard obiskov, je dejansko obisk torrent strani v primerjavi z letom prej padel za petino na račun obiska strani, ki nudijo pretočne vsebine. Piratska industrija je nedvomno v tranziciji, kar pred zaščitnike avtorskih pravic postavlja nove izzive, navaja MUSO, ki spremlja 14.000 strani s piratskimi vsebinami v 228 državah in deželah sveta. Podatki za posamezne države so sicer na voljo le proti plačilu.

Če bo interes, se bo našla tudi (nelegalna) pot

Matej Breznik iz Nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij (Si Cert) je za zurnal24.si pojasnil, da je o zatonu piratstva oziroma torrentov prezgodaj govoriti. “Če se v skupini pojavi interes po določenem dejanju, se ponavadi najde tudi pot, po kateri se to dejanje izvede. Tako lahko pričakujemo, da se bodo vsebine, tako legalne kot tudi nelegalne, vedno znova našle pot za širitev. Vprašanje je le, koliko truda bo moral posameznik vložiti za pridobitev povezav, kot tudi kakšnemu riziku bo skozi tovrstna dejanja izpostavljen.”

Torrent iskalniki se selijo v države, kjer piratskega početja (še) ne preganjajo, tako se lahko trackerji uspešno izogibajo tudi zakonodaji, ki v nekaterih državah ureja področje avtorskih pravic, pojasnjuje Breznik z ozirom na dejstvo, da tudi v Sloveniji oziroma za slovenske uporabnike deluje zelo popularen tracker Partis.

“V veliko preteklih primerih je bila podana teza, da sami torrent trackerji niso odgovorni za vsebino, ki jo uporabniki odlagajo, seveda dokler niso obveščeni o njeni protipravnosti. Podobno kot iskalniki do določene mere niso odgovorni za rezultate iskanja,” je povedal strokovnjak. “Določeni trackerji pa so tudi zaprtega tipa, to pomeni, da se je treba za izmenjavo povezav predhodno uspešno prijaviti. Tako postanejo del zaprtega, iskalnikom in splošni javnosti nedosegljivega spleta.” 

Kako uspešne so slovenske oblasti v boju proti spletnemu piratstvu? “Za zaščito avtorskih pravic se borijo predvsem oškodovanci, to so lastniki avtorskih pravic. Koliko so dejavni na področju Slovenije je težko reči, vsekakor pa tako kot ostali razpolagajo ponavadi zgolj z IP naslovi kršiteljev. Torej morajo sprožiti ustrezne postopke prek katerih bodo IP naslov pretvorili v naslov naročnika oz. uporabnika priključka, kar pa še ne pomeni, da so identificirali končnega kršitelja. Ponavadi se namreč za enim javnim IP naslovom skriva celotno domače omrežje, če ne še večje število uporabnikov. Za ugotovitev dejanskega kršitelja bi bila verjetno potrebna tudi hišna preiskava.”

Svet je pričel spremenjati Slonček iz Slovenije

Prav Slovenec je bil med začetniki trenda, ki je spremenil digitalno obličje sveta in založbam po svetu pričel siviti lase. Andrej Preston z vzdevkom Slonček je namreč leta 2002 sprva kar na svojem domačem računalniku vzpostavil spletno stran Suprnova.org, namenjeno distribuiranju različnih datotek z glasbo, videi, programi in igrami. Nekaj časa je bil to najbolj popularen BitTorrent iskalnik torrent datotek na svetu! Na strani je deloval tudi forum, uspeh strani pa je povzročil pojav številnih podobnih strani, med drugim Pirate Bayja. 

Decembra 2004 je stran nenadoma prenehala delovati. Šele leto kasneje je Slonček javnosti pojasnil, da se je za ugasnitev odločil zaradi številnih opozoril o kršenju avtorskih pravic in spoznanju, da mu lahko grozi huda kazen. Čeprav stran ni več delovala, je doživel še hišno preiskavo slovenske policije, vendar naše tožilstvo kasneje ni vložilo obtožnice. Domeno Suprnova.org je kasneje prevzel Pirate Bay, a ni nikoli več dejavneje zaživela.

Preston, ki danes živi v Kaliforniji v ZDA in dela kot računalniški programer, je pred leti v intervjuju dejal, da so Suprnova in ostali torrent trackerji povzročili globalne spremembe in prinesle razvoj, denimo pretočnih vsebin. “Naučil sem se, da četudi se zdi, da gre tehnologija v določenem trenutku navzkriž z nekimi pravili, pa prej ali slej vodi k nečemu boljšemu,” je povedal v intervjuju za Gigaom. Za zurnal24.si ni bil dosegljiv za komentar na zadnje dogodke in trende, ki jih je napovedal.

andrej.leban@zurnal24.si

 
Komentarjev 21
 • Avatar praufo
  praufo 09:37 29.avgust 2016.

  Vprašanje se zastavlja, če je piratstvo sploh prava beseda za dejavnost ki je v bistvu izmenjava datotek. Pravi pirati ali gusarji so kradli zaklade, ropali in nakradeno robo prodajali naprej. Torej kakšno škodo je nekdo napravil avtorju, ker je naprej ...prikaži več posredoval neke fajle, pri tem pa popolnoma nič zaslužil, avtorju je pa nedvomno naredil reklamo. Mnogo vsebine je na netu v taki ali drugačni obliki, ki je recimo sploh nikjer ni za dobit, primer star slovenski film, ki je bil narejen samo za TV, pač nekdo je naredil tvrip in ga spravil gor, zato, da se ga lahko ponovno gleda. Tisti, ki so ga ustvarjali, so svoje že pokasiral, dvd-ja pa niso naredil in žal je to potem edina varianta, da prideš do njega.Članek sem še enkrat pozorno prebral in se mi zdi da je to iskanje igle v seniku. Avtor oz lastnik pravic mora najprej dokazat, da ima nekdo njegovo vsebino, "ukradeno", potem začne z akcijo, kar bi pa lahko pomenilo, da pol slovenije "faše" hišno preiskavo. To je pa skoraj pr

 • francelj 07:57 29.avgust 2016.

  Andrej Leban, če pišete, se vsaj naučite malo slovensko. Zmagujejo ofenzivo? Zmagujejo vojno? Čeprav je druga zadeva najbrž v domeni nepismenega urednika.

 • jakec1575 21:31 28.avgust 2016.

  Keč je v tem, da so proizvajalci programske opreme mnogokrat sami nalozili opremo na piratske kanale. Tako dobijo zastonj promocijo in dosezejo ves svet s svojim izdelkom s svetlobno hitrostjo. Veliko ljudi nikoli ne bi nalozilo program, ce bi zanj ...prikaži več morali placati. Tako proizvajalci dobijo nazaj svetovni fidback in korekcijo bugov zastonj. pa se statisticno so dokazali, da pirat prej ko slej v 50% tudi kaj kupi. win win situacija. Sedaj ko so dosegli skoraj vse potrošnike pa korporacije zelijo ukiniti piratske kanale, da bo zasluzek 100%.