Slovenija
17 ogledov

Piratski podjetnik bo plačal

Pod drobnogledom so bili tudi kupci računalnikov z nameščeno nelegalno programsk Žurnal24 main
Piratski podjetnik bo moral plačati 8.500 evrov. Kupci, bodite pozorni na nelegalno programsko opremo na novih računalnikih, opozarja BSA.

Da trboveljski samostojni podjetnik, ki se ukvarja s prodajo in servisiranjem računalniške opreme, namešča nelegalno programsko opremo na nove računalnike, so odkrili s pomočjo t. i. skrivnega kupca. Ta je v trgovini naročil in kupil računalnik, na katerega so mu namestili nelegalno programsko opremo. Sledila je prijava pristojnim organom.

Organizacija Business Software Allience (BSA) je dosegla zunajsodno poravnavo. Podjetnik bo moral plačati 7.000 evrov odškodnine, 1.500 evrov pa bo moral nameniti v dobrodelne namene Mladinskemu centru Trbovlje.

Kupci v zagati
V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je na več računalnikov namestil za več tisoč evrov nelegalne programske opreme. Kot v središču takšne preiskave pa se tako lahko nehote znajdejo tudi kupci.

"Kupcem zato svetujemo, naj bodo pozorni, da je nameščena programska oprema legalna. S tem se izognejo številnim neprijetnostim in tudi zavarujejo, da bodo imeli v primeru težav ali nepravilnega delovanja opreme zagotovljeno strokovno pomoč in servis. Pred zlorabami bodo bolje zaščiteni tudi njihovi podatki, shranjeni na računalniku," poudarja Rok Koren, pravni svetovalec pri BSA v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.