Slovenija
13809 ogledov

Pirc Musar priznala: Z Golobom imava problem

Nataša Pirc Musar Robert Golob Daniel Novaković/VladaRS/Flickr
"V ta spor se ne vtikam," pravi predsednica.

"S premierjem Golobom sva prejšnji teden sedela dve uri, odkrito sva se pogovorila o nekem zastoju pogovorov med nama, ki je, to priznam, seveda bil," je v pogovoru za TV Slovenija razkrila predsednica države Nataša Pirc Musar. 

"Edini problem je spor med Golobom in Tatjano Bobnar"

V spor med Golobom in svojo svetovalko, nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar, se, kot pravi, ne vmešava. "Ne bom in si ne dovolim spustiti na pozicijo, da bom nekomu verjela, drugemu ne, to ni moja stvar in ne bom o tem razpravljala na ta način," je zatrdila. Kot svoji svetovalki za varnost Tatjani Bobnar zaupa. Ta je odstopila z mesta notranje ministrice in Golobu očita politične pritiske. 

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) naj bi na državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in nekdanjega prvega moža Policije Boštjana Lindava, poroča Reporter. Sumili naj bi, da sta v primeru aretacije ruskih vohunov izdala tajne podatke. 

"Potrebujemo korenite reforme"

Pirc Musar, ki je na položaju predsednice eno leto, se je zavzela za nekatere ključne reforme, na vprašanje, ali jih vlada ob padanju javnomnenjske podpore lahko izpelje, pa je ocenila, da lahko vlada uspe samo na način, da začne izpolnjevati pred volitvami dane obljube. Vlado je pohvalila pri hitrosti pridobivanja evropskih sredstev za sanacijo po poplavah.

Med ključnimi vprašanji bodo poleg zdravstva in pokojnin tudi konsenz o virih energije v prihodnosti ter ukrepi za močno gospodarstvo. "Potrebujemo korenite reforme, da bomo ponovno zasijali na nebu kot zvezda, kar si tudi kot Slovenija zaslužimo," meni predsednica.

Pomilostitve tihotapcev

Glede pomilostitev treh obsojenih tihotapljenja z ljudmi je dejala, da gre za težke zgodbe, v enem primeru za Ukrajinca, ki je že bil na pogojnem izpustu in se je vrnil v Ukrajino borit za domovino. Trenutno ima na mizi 88 prošenj za pomilostitev, zelo redko pa se zgodi, da bi se tožilstvo z njimi strinjalo, je odgovorila na vprašanje, zakaj je kljubovala stališču tožilstva.

Predsednica, ki se je ravno vrnila s podnebne konference v Dubaju, se je tam srečala tudi z izraelskim kolegom Jicakom Hercogom. Ob tem je obsodila tako "zločin Hamasa" kot "grozovite povračilne ukrepe Izraela". Več pa bo treba poleg vojaških govoriti o političnih ciljih te vojne, je dejala in dodala: "Enkrat bo treba reči bobu bob in povedati, da Palestina je in mora zaživeti kot samostojna država." Vprašanje pa je, na kakšen način. Prepričana je, da bi bila EU sposobna naloge, ki bi ji bila zaupana, če bi padla odločitev, da Palestina postane samostojna država pod protektoratom EU.

Voditelji na dveh stolih

Glede zahodnega Balkana pa je dejala, da to območje "potrebuje več, ne manj Evrope". Kritična je bila do nekaterih voditeljev, ki "sedijo na dveh, morda celo treh stolih". "Vsi evropski voditelji se moramo potruditi, da tem državam omogočimo lažjo pot," je pozvala.

Kar se tiče zunanje politike, je Slovenija navzven enotna, več se usklajuje z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, Golob pa je večkrat dejal, "da nama na tem področju popolnoma zaupa".

Dvig RTV prispevka

Kot nekdanja novinarka TVS pa je izpostavila, da za veliko finančno luknjo Radiotelevizije Slovenija ne vidi druge rešitve, kot je dvig prispevka, zato je apelirala na vlado, naj tak predlog čim prej preuči.

Ob tem pa je dejala, da ne pristaja na uravnoteženo novinarstvo, tako kot ne pristaja na uravnoteženo ustavno sodišče. "Govorimo samo o profesionalnem novinarstvu in o profesionalnih ustavnih sodnikih," je zatrdila kot predlagateljica kandidatov za ustavne sodnike.

Zaupanje v institucije pa lahko povrnejo le ljudje, ki v njih delajo, je dejala in opozorila, da "imajo ljudje preprosto občutek, da se samo še prerekamo med seboj", kar politikom tudi najbolj zamerijo.

Državljankam in državljanom je zaželela tudi lepe prihajajoče božične in novoletne praznike.

Komentarjev 24
  • atamama 20:22 05.december 2023.

    Spremljam tole gospo že dalj časa. In nekako imam ves čas občutek, da edino g.Denar ji ne dela probleme. Z ostalimi pa ''ego'' dela. Pa zanimivi, vsi jemljemo ''nebluze'' kot obrazložitve pomilostitev zdravo za gotovo. Pa nihče ne pomisli, da ...prikaži več v politiki ni nič zastonj... In ne pozabit, v politiki ni prijateljev, so večji ali manjši skupni interesi...na našo žalost,kajne?

  • sandi76 19:21 05.december 2023.

    Nekako se mi dozdeva, da nimata samo enega problema !!

  • pilotko 17:59 05.december 2023.

    Finance so pri <Musarju in Golobu vprašljive narave in okoliščine še kako sporne. Ob sporu Goloba z Bobnarco naj enostavno oba in še direktor SOVE opravijo test na detektorju laži pa da vidimo kdo si upa ??