Slovenija
4 ogledov

Pirc Musarjeva nad Janšo

Janez Jan%C5%A1a Žurnal24 main
Urad informacijske pooblaščenke Pirc Musarjeve sprožil postopek zoper Janšo. Predmet preiskave faksimile obtožnega predloga na Facebooku.

Po pisanju današnjega Dnevnika je urad informacijske pooblaščenke po uradni dolžnosti sprožil inšpekcijski nadzor Janševe objave obtožnega predloga v zadevi Patria na Facebooku. Obtožni predlog tožilke Branke Zobec Hrastar kot je znano poleg Janše nezakonitosti sumi še Jožeta Zagožna, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča.

Na uradu informacijske pooblaščenke načrtujejo, da bodo v približno mesecu dni sklenili, ali bodo sprožili prekrškovni postopek ali ne.

 

Nadzor bo pokazal, ali objava pomeni kršitev zakona o varstvu osebnih podatkov ali celo katere od določb kazenskega zakonika. Za takšno kaznivo dejanje je predvidena denarna kazen ali celo zapor do enega leta.

Janez Janša je še v začetku tedna novinarjem trdil, da obtožnega predloga ni prejel, da ima le „novinarsko različico“ predloga, ki da ga namerava objaviti na spletnem družabnem omrežju. To je tudi storil; objavil je vseh 82 strani obtožnega predloga.

Na uradu informacijske pooblaščenke so po pisanju Dnevnika že sprožili postopek tako zoper Janšo, ki je dokument objavil, poleg tega pa tudi zoper tiste, ki so po oceni urada imeli sporni dokument. Raziskava bo šla tudi v smeri, kako je ta dokument v Janševe roke sploh prišel – še preden ga je uradno prejel s sodišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.