Slovenija
15705 ogledov

Pirc Musar: "Bil je prvi, ki me je poklical po telefonu"

Nataša Pirc Musar Saša Despot
"Kot prva ženska, ki je bila izvoljena za predsednico, ste utrli pot prihodnjim generacijam," je zapisala predsednica Evropske komisije.

Zmagovalki predsedniških volitev Nataši Pirc Musar je med prvimi čestital aktualni predsednik Borut Pahor, ki bo po desetih letih oziroma dveh predsedniških mandatih 23. decembra predal žezlo prvi predsednici. 

"Pahor je bil prvi, ki me je poklical po telefonu," je v tiskovnem središču dejala Pirc Musar, ki je v predsedniško palačo na pogovor vabljena že v torek. V telefonskem pogovoru je novoizvoljeni predsednici zaželel uspešno delo, prav tako je Pahor čestital Anžetu Logarju, posebej za "njegov povezovalni nagovor ljudem po volitvah."

Novi predsednici Republike Slovenije Nataši Pirc Musar je čestital tudi predsednik vlade Robert Golob. "Volivke in volivci so vas izbrali za predsednico Republike Slovenije. Čestitam vam ob izvolitvi, ki je dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog. Prepričan sem v najino dobro sodelovanje pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje ter v skupna prizadevanja za razvoj države v dobrobit vseh.
Srečno predsednica!"

Čestitkam se je na Twitterju pridružila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Čestitke ob vaši izvolitvi za predsednico Republike Slovenije. Kot prva ženska, ki je bila izvoljena za predsednico, ste utrli pot prihodnjim generacijam. Veselim se sodelovanja z vami. Veže nas skupni cilj po močnejši in demokratični Uniji." je zapisala. 

Predsednica SD Tanja Fajon je zapisala."Vrednote socialne demokracije se krepijo," je ob tem dodala predsednica vladne stranke, ki je Pirc Musarjevi izrekla podporo po prvem krogu volitev.

Fajonova, ki je sicer tudi zunanja ministrica, je na Twitterju ob čestitki Pirc Musarjevi zapisala tudi, da se veseli sodelovanja. "2022 bo zapisano v zgodovino. Ženske prvič v zgodovini države zasedamo tri pomembne položaje," je zapisala in ob tem poleg položaja predsednice republike in položaja zunanje ministrice, ki ga zaseda sama, navedla še položaj predsednice DZ, na katerem je Urška Klakočar Zupančič iz Gibanja Svoboda. "Vrednote socialne demokracije se krepijo," je dodala.

Čestitko je na Twitterju objavila tudi stranka SD. "Iskreno čestitamo novoizvoljeni prvi predsednici republike Slovenije. Verjamemo, da bo zastopala vse državljanke in državljane doma in v tujini ter se odločno zavzemala za demokratično, spoštljivo, odprto in človekovim pravicam zavezano Slovenijo," so zapisali.

Musarjevi je čestital tudi prvak Nove Slovenije Matej Tonin, ki je v drugem krogu podprla Anžeta Logarja. "Naj bo predsednicah vseh nas. Naj išče točke, ki nas povezujejo in združujejo," je zapisal Tonin. 

Komentarjev 3
  • Ender3 00:00 14.november 2022.

    Kaj pa JJ ni nič tvitnil in čestital novi predsednici. Tudi, ko je bila izvoljena T.Fajon na čelo SD je ostal gluh. Očitno mu ni do tega, da mu štrene mešajo ženske.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:58 13.november 2022.

    Ah Pahorček, pojdi že, zaradi tebe je predsedniška funkcija na slabem glasu.