Slovenija
29 ogledov

Pirhi so letos skoraj enkrat dražji

velika noč, jajca, pirhi Žurnal24 main
Kokošja jajca so letos skoraj enkrat dražja. Kristjani bodo blagoslovljene pisanice sicer zaužili šele v nedeljo. V času praznikov lahko na cestah pričakujemo tudi povečan promet.

Če primerjamo cene kokošjih jajc marca letos in lani, ugotovimo, da se je v Evropski uniji cena teh dvignila za 76,5 odstotka.

K porastu cen jajc sicer ne prispeva le veliko povpraševanje pred velikonočnimi prazniki, ampak tudi sprememba evropskih predpisov. Z začetkom leta za vzrejo kokoši nesnic namreč ne smejo uporabljati starih in premajhnih kletk za kokoši. Zaradi prilagajanja direktivi pa se je znižala proizvodnja jajc. Evropski uradniki na drugi strani mirijo, da se bo po prilagoditvi ponudba te osrednje velikonočne jedi zvišala in cene se bodo znižale.

Post brez maše

Danes je sicer veliki petek, ko se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. To je za vernike dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maše. Za ta dan je značilna tudi molitev križevega pota, v rimskem Koloseju jo bo tradicionalno vodil papež.

Po evangeličanskih cerkvah pa pri bogoslužjih na današnji dan oltar pogrnejo s črnim prtom in nanj postavijo trnjevo krono. Velik del pravoslavnih kristjanov največji krščanski praznik letos obeleži teden dni pozneje.

Ceste bodo najbolj obremenjene v petek

V času praznikov je pričakovati povečan promet na slovenskih cestah, predvsem iz smeri Avstrije proti mejnim prehodom s Hrvaško.

Cestni odseki, kjer je ob močno povečanem prometu po napovedih portala promet.si pričakovati zastoje, so naslednji:

  • od Ptuja do mejnega prehoda Gruškovje,
  • od Ljubljane do mejnega prehoda Obrežje,
  • od Ljubljane do mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja.

Sicer pa policija svetuje, da med prazniki mejo prečkate na manj obremenjenih prehodih.

"Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato bodite previdni," še opozarjajo.

Komentarjev 1
  • Alena 12:37 06.april 2012.

    ja kolk jajc pa nabavi ena družina, da se odpravi ponje v tujino?