Slovenija
14 ogledov

Pirnat: DVK ne bi smel podaljšati molka

Volitve 2011 Boštjan Tacol
"Ni mi jasno, kje je Državna volilna komisija (DVK) našla zakonsko podlago za takšen neutemeljen poseg v svobodo medijev, da je podaljšala volilni molk do 20. ure," pravi ustavni pravnik Rajko Pirnat glede zapletov, ki jih je povzročilo izginotje glasovnic v Tržiču.

Po besedah Rajka Pirnata zakonodaja takšne možnosti podaljšanja volilnega molka ne predvideva. "To pomeni, da mediji ne bodo mogli uporabiti rezultatov vzporednega glasovanja, saj bodo ob 20. uri že objavljeni prvi relevantni rezultati štetja z volišč."

"Ker je takšno podaljšanje poseg v svobodo medijev, bi moralo biti to v zakonodaji zelo jasno opredeljeno. Po mojem mnenju bi težko uveljavili sankcije proti kateremkoli mediju, če bi se odločil, da bi ob 19. uri vendarle objavil rezultate vzporednega glasovanja. Upam, da bo kakšen medij to storil in bo sledil pravni spor, ki bo razjasnil, ali obstaja kakršnakoli pravna podlaga za odločitev komisije."

Glasovnice prenapihnjene

Pirnat je za Žurnal24 še izrazil mnenje, da je zaplet v Tržiču s stotimi izginulimi glasovnicami napihnjen prek vsakih razumnih meja. Kot utemeljuje, teh glasovnic brez sodelovanja velikega števila ljudi ne bo mogoče uporabiti, nenazadnje tudi zato, ker se mora število glasovnic v skrinjicah ujemati s številom glasovalcev.

Dekan Pravne fakultete bolj verjetno možnost kot krajo omenja napako, da se je nekdo zmotil pri štetju oziroma glasovalne lističe založil.

V prihodnjih dneh sicer ne izključuje, da bi se katera od neuspešnih strank zaradi Tržiča na izid pritožila, a bo po njegovem mnenju težko utemeljila, da bi sto glasovnic lahko bistveno spremenilo njen izid.

Obvestilo uredništva: Zaradi predvolilnega molka smo možnost komentiranja izključili.