Slovenija
17 ogledov

Pirnat: vlada nezakonito

Rajko Pirnat BOBO Žurnal24 main
Pravnik Rajko Pirnat meni, da je vlada z onemogočanjem izplačil tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij ravnala nezakonito.

 

Glede ovadbe zoper ministrico Pavlinič Krebsovo, ki so jo napovedali sindikati, Pirnat pravi, da bodo odločali organi pregona. Vsekakor pa je po njegovem „upravičena trditev, da je vlada s tem ravnala nezakonito“.

Dekan pravne fakultete Rajko Pirnat pojasnjuje, da sta zdaj glede izplačil plačnih nesorazmerij v javnem sektorju dva problema: „Ureditev novega kvoruma za veljavnost aneksa h kolektivnih pogodobi za javni sektor je neskladna z ustavo. Ob tem pa v vsakem primeru včeraj sklenjen aneks ne more veljati za nazaj, ampak velja od takrat, ko bo objavljen v uradnem listu.

 

Če je v podpisanem aneksu določeno, da ta velja od 1. oktobra naprej, je po Pirnatovih besedah to kršitev ustavne prepovedi, ki govori o veljavnosti med drugim splošnih aktov za nazaj. Lahko se pogovarjajo le, da se uskladitve plačnih nesorazmerij ne izplačujejo v prihodnje.

Pirnat sicer razume, da vlada nima denarja, vendar po njegovem bi bilo v tem primeru pravno sprejemljivo, da bi znižala plače javnim uslužbencem in tako nesorazmerja uravnala. „Ne gre pa z nepravnimi zvijačami in postopki kršiti pravice delavcev,“ poudarja Pirnat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.